25 jun 2020

Mette Nørlem

Juridisk ekspert

7 fordele og ulemper ved forskudsferie

Den 1. september går vi med den nye ferielov fra forskudt ferie til samtidighedsferie. Med andre ord har vi været vant til at få en ”pose” fyldt med feriedage, når et nyt ferieår startede. Men nu skal vi – sådan lidt á la en bankbog – løbende spare op til at holde ferie. Det betyder, at vi ikke bare kan holde ferie, når vi vil. Både du og dine medarbejdere skal nemlig hele tiden sikre, at der er sparet nok op.

Men hvad så, hvis der ikke er nok feriedage på kontoen, når en medarbejder ønsker sig ferie? Det kan du læse mere om her.

Da man indførte loven, har man dog været helt klar over denne problemstilling. Derfor er der i den nye ferielov givet mulighed for, at medarbejderens ”ferieregnskab” kan gå i minus. Dog skal medarbejderen ”afdrage” på sit ferielån, før der igen er plus på feriesaldoen - eller trækkes i løn, hvis han eller hun forlader virksomheden, før feriedagene er sparet op igen.

For medarbejdere lyder det nemt og tillokkende bare at få ferie på forskud, hvis der mangler lidt på feriesaldoen. Men det med at gå i minus er ikke en ret, medarbejderen har. Det er kun en mulighed, som medarbejderen og arbejdsgiveren kan bruge, hvis I er enige om det. Dog kan medarbejdere have ret til ferieforskud i forbindelse med ferielukning.

Mange regler i den enkelte virksomhed bliver ofte til på baggrund af tilfældigheder – hvor svaret altså afhænger af, hvem der spørger først. Og det første svar bliver ofte det, der gælder, næste gang nogen spørger. Så hvis du ikke vil have en tilfældig regel om forskudsferie, så bør du allerede nu tage stilling til, hvad der skal gælde i jeres virksomhed.

Men hvad er dine fordele og ulemper ved at give medarbejdere forskudsferie? 

Dine fordele

  • Det kan tilbydes som en medarbejdergode at give ferie på forskud – fx efterårsferie og sommerferie kan blive et problem for nogen, hvis ikke feriedage gives på forskud.
  • Det giver fleksibilitet ved impulsive ferieønsker – fx fødselsdage, begravelser eller rejser. Tænk på en værdsat medarbejder, der bliver inviteret til bryllup i udlandet.
  • Det er nemt at få en status over feriesaldoen og administrere forskudsferie i Danløn.

Dine ulemper

  • Der kan gå lang tid, før ferieforskud er sparet op igen.
  • For timelønnede skal du også udbetale feriepengene på forhånd, altså før pengene reelt er optjent.
  • Hvis din medarbejder stopper, før feriedagene er optjent igen, og der ikke nok løn at modregne feriepengene i, så har du selv ansvar for at få pengene igen af medarbejderen.
  • Hvis ikke du har et system, der gør det nemt, kan det være bøvlet at holde styr på feriesaldoen, hvem der går i minus, og hvornår ferieregnskabet kommer i balance.

Tag stilling, før du siger ja 

  • Må alle typer af medarbejdere gå i minus? 
  • Hvor længe skal en medarbejde have været ansat for at gå i minus? 
  • Hvor mange dage må en medarbejder højst gå i minus? 
  • Kan dit lønsystem håndtere forskudsferie? (Det kan Danløn, naturligvis).

En god aftale om forskudsferie

I din aftale med medarbejderen er der et par ting, du skal huske. Både for din egen og din medarbejders skyld. Brug denne tjekliste til aftale om forskudsferie.

Ny ferielov - nye muligheder

Den nye ferielov giver dig en række nye muligher, som du skal tage stilling til. Der ligger allerede en guide klar til dig nu, så du nemt kan finde frem til, hvad du skal tage stilling til i den nye ferielov.

God fornøjelse med at tage stilling til de nye muligheder!

Tags:

Ferielov Regler og love

Relaterede indlæg