04 jun 2020

Helga Falkum Enerhaug

Online Editor and Customer Supporter

Red sommerferien for dine nye medarbejdere på arbejdsmarkedet

Miniferieåret blev skudt i gang den 1. maj. Det betyder, at vi nu kan bruge af de 16,64 feriedage, vi optjente sidste år. Men hvad nu, hvis du har ansat medarbejdere, der var nye på arbejdsmarkedet i 2019? Med fondsferiedage kan du redde deres sommerferie.

Vi er nu godt i gang med miniferieåret, hvor ferien er optjent i en kortere periode end normalt - nemlig fra den 1. januar til den 31. august.

Det har lidt at sige for de medarbejdere, der har været på arbejdsmarkedet et stykke tid. Men hvis du har ansat medarbejdere, der var helt nye på arbejdsmarkedet i løbet af 2019, er konsekvensen lidt større. Jo senere på året du har ansat medarbejderen, jo mindre ferie har medarbejderen nemlig nået at spare op til miniferieåret. 

Men frygt ej – fondsferiedage kan være din måde at redde medarbejderens sommerferie på, hvis altså den ansatte har fået løn for arbejde fra september til og med december 2019.

Hvad er fondsferiedage?

Fondsferiedage er dage fra overgangsperioden, som en medarbejder kan holde i miniferieåret d. 1. maj 2020 til 31. august 2020. Hvis din medarbejder var ny på arbejdsmarkedet og højst har arbejdet i fire måneder mellem 1. januar 2019 til 31. august 2019, så har medarbejderen højst opsparet 8,32 feriedage til miniferieåret.

Og det giver jo ikke så meget ferie at gøre godt med denne sommer, vel?

Derfor kan medarbejderen i stedet holde fondsferiedage ved at søge om udbetaling af  optjente feriepenge fra 1. september til 31. december 2019. Det svarer til 12,5 % af den ferieberettigede løn. De penge skulle ellers være opsparet i Lønmodtagernes Feriemidler, men i denne særlige situation, kan din medarbejder få feriepengene udbetalt.

Du kan altså redde sommerferien for din nyansatte medarbejder ved at fortælle om muligheden for at holde fondsferiedage. 

Hvornår kan en medarbejder få fondsferie?

Medarbejderen kan holde fondsferiedage, hvis han eller hun:

  • højst har arbejdet 4 måneder mellem 1. januar 2019 og 31. august 2019.
  • har fået løn for arbejde mellem 1. september 2019 og 31. december 2019.
  • holder ferie mellem 1. maj og 30. september 2020.

Fondsferiedage skal holdes med feriepenge fra overgangsåret. For at få de feriepenge udbetalt, skal din medarbejder ansøge om "Ferieforskud 2020" på borger.dk. Hvis ansøgningen bliver godkendt, får medarbejderen feriepengene udbetalt som et engangsbeløb.

Det er vigtigt, at du og din medarbejder aftaler, hvornår fondsferiedagene skal holdes. Så skal du nemlig trække i din medarbejders løn for disse dage.

Medarbejderens ansøgning bliver behandlet af Lønmodtagernes Feriemidler. Derfor behøver du heldigvis ikke holde styr på hvor meget, der skal trækkes fra indberetningen af feriepengene i eIndkomst. Du skal altså bare indberette medarbejderens feriepenge, som du ellers ville have gjort, og så har fonden styr på resten.

Få styr på datoerne her

Miniferieår. Overgangsperiode. Det korte optjeningsår. Vi ved godt, at den nye ferielov betyder, at du skal have styr på mange perioeder og datoer – få overblikket her:

  • Det korte optjentningsår: 1. januar 2019 til 31. august 2019.
  • Overgangsperiode: 1. september 2019 til 31. august 2020.
  • Miniferieår: 1. maj 2020 til 31. august 2020.
  • Nyt optjeningsår med samtidighedsferie: 1. september 2020 til 31. august 2021.

Find ud af, hvad den nye ferielov betyder for din virksomhed.

Tags:

Ferielov

Relaterede indlæg