04 jun 2020

Mette Nørlem

Juridisk ekspert i løn, ferie og HR

Hvad betyder corona for det korte ferieår?

Bedst som vi var ved at lære reglerne i overgangsperioden, så kom corona-krisen og dermed også en særlov om ferie. Så hvis vi ikke var forvirrede, ja så er vi det måske nok nu. Her vil jeg forsøge at give dig styr på, hvad der gælder, og hvordan den nye ferielov og corona spiller sammen.

Miniferieåret er fra 1. maj 2020 til 31. august 2020

Lad os lige starte med at få styr på miniferieåret. Den 1. maj begyndte et nyt, men kort ferieår. Her har dine medarbejdere 16,64 feriedage, de kan bruge af. Disse feriedage er optjent mellem 1. januar 2019 og 31. august 2019. Herefter begynder den nye ferielov, og så kan dine medarbejdere bruge deres feriedage i takt med, at de optjener dem.

Overførsel af ferie fra miniferieåret

Jeg oplever, at nogle arbejdsgivere er bekymrede for, om de kan nå at få brugt feriedagene. Mange medarbejdere er ligeledes bekymrede for, at de til efteråret ikke har noget ferie sparet op.

Så både arbejdsgivere og medarbejdere kan stå i en situation, hvor de gerne vil overføre ferie. Men kan man det, og bør man det?

Heldigvis er der ingen juridiske problemer i det. Du kan derfor sagtens overføre ferie fra miniferieåret til næste periode, som i den nye ferielov kaldes ferieafholdelsesperioden. Den eneste betingelse er, at det skal være en aftale mellem dig og medarbejderen, og ingen af jer må kræve en overførsel. Så på det punkt giver overførsel af ferie ingen udfordringer.

Corona-særlov

Da corona i midten af marts for alvor ramte Danmark, var vi i slutningen af et ferieår, og samtidig gik vi et relativt nyt og kort ferieår i møde. Derfor mente Folketinget, at det var nødvendigt med en særlov, der gjorde det muligt for arbejdsgiver at overføre ferie til det kommende ferieår.

Loven gælder både for de feriedage, som skulle have været brugt senest d. 30. april 2020, og de nye feriedage, som kan bruges i miniferieåret. Særloven giver dermed mulighed for, at du kan overføre ferie, hvis væsentlige og upåregnelige driftsmæssige hensyn relateret til COVID-19 gør det nødvendigt for din virksomhed.

Men hvorfor denne særlov? Vi kan jo allerede overføre ferie, så hvad er det nye?

Der er særligt to punker, der gør, at særloven adskiller sig. For det første giver særloven mulighed for, at dine medarbejdere kan overføre mere end den femte ferieuge. For det andet kan overførsel af ferie normalt kun ske, hvis du har lavet en aftale med din medarbejder om det. Men med denne lov bliver der mulighed for, at du som arbejdsgiver kan kræve, at ferien bliver overført.

Hvis du vil bruge corona-særloven

Hvis du vælger at kræve ferien bliver overført, skal du dog være opmærksom på to ting. For det første skal du erstatte din medarbejders eventuelle økonomiske tab. For det andet skal du give besked til Feriepengeinfo om, at ferien bliver udskudt. 

Så summa sumarum er der ingen udfordring i at overføre ferie til næste ferieår, hvis du og din medarbejder er enige om det. Og hvis det kun er dig som arbejdergiver, der ønsker at overføre en medarbejders ferie, så er det også muligt, hvis din virksomhed er særlig hårdt ramt af corona-pandemien.

Hvad betyder corona ellers for min virksomhed?

Vi har samlet en masse vigitg information og hjælp til dig om alle de nye tiltag, hjælpepakker og ordninger, som er opstået pga. corona. Bliv klogere på corona og din virksomhed

Tags:

Ferielov Corona

Relaterede indlæg