05 jul 2020

Mette Nørlem

Juridisk ekspert

Må dine medarbejdere rejse i sommerferien?

Sommerferien står for døren, og normalt hopper mange mennesker på flyveren, bussen eller tager i bilen og drager mod nye oplevelser i udlandet. Men i år har corona gjort det hele lidt anderledes. Nogle lande må vi gerne rejse til – andre må vi ikke. Og det kan ændre sig uge for uge. Så kan vi rejse, eller skal vi blive hjemme? Jeg vil her kort gennemgå reglerne i forhold til arbejdet.

Efter mange ugers rejsestop er der nu åbnet op for en lang række lande i EU og Shengen-området, som nu har fået gul status. Det betyder, at det nu er helt i orden at rejse til disse lande igen. Men udenrigsministeriet opfordrer naturligvis til at være ekstra forsigtig og holde sig opdateret på rejsevejledningerne.

Dine medarbejdere kan derfor sagtens tage på ferie til de gule lande.

Dog er der stadig en håndfuld lande tilbage i Europa, som er markeret med orange status. Og det betyder, at unødvendige rejser til disse lande frarådes – indtil videre. For det er også meldt ud, at rejsevejledningerne vil blive opdateret hen over sommeren. Så det kan altså hurtigt ændre sig fra orange til gul eller omvendt.

For alle andre lande i verden forholder det sig anderledes. Her fraråder Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser helt frem til 31. august. Men også her er der rygter om, at der kan åbnes op for nogle lande tidligere end andre. Så der er ikke andet for end at afvente nyt.

Orangerejser – go eller no go?

Men hvad gør du, hvis din medarbejder tager på ferie i et af de lande, der har orange status? Eller hvis medarbejderen er på ferie i et land, der skifter fra gul til orange?

Lad os først slå fast, at du som arbejdsgiver ikke kan nægte medarbejdere at holde ferie i et land, hvor Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser - dvs. de orange lande.

Din medarbejder må altså gerne rejse, selvom landet har orange status.

Hvis medarbejderen får corona

Selvom man nu gerne må rejse ud, så kan det alligevel have konsekvenser for medarbejderen at rejse orange. Hvis din medarbejder bliver smittet med corona i forbindelse med rejse i et orange område, kan der være tale om selvforskyldt sygdom.

I den situation vil der som udgangspunkt være tale om lovligt forfald – og det betyder altså, at medarbejderen har ret til fri på grund af sygdom. Men medarbejderen har ikke ret til løn under sygdom, fordi der er tale om selvforskyldt sygdom.

Karantæne eller ej?

Tidligere anbefalede Udenrigsministeriet isolation i 14 dage efter rejse fra alle lande markeret med gul eller orange. Men nu gælder det kun ved nogle orange rejser.

Hvis området er orange, fordi der er for høje smittetal, så opfordres man til karantæne. Hvis landet er orange, fordi der er strenge regler for indrejse, så behøver medarbejderen altså ikke gå i karantæne. Så husk at tjekke op på rejsevejledningerne.

Derudover anbefaler myndighederne, at man bliver testet for Covid-19, hvis man har rejst i et land med orange status.

Meld ud, hvad der skal gælde i din virksomhed

Sådan som tingene ændrer sig uge for uge, kan det være en god ide at tale om, hvad der skal gælde i din virksomhed. Skal medarbejdere testes efter rejsen? Eller arbejde hjemme de første 14 dage?

Det kan også være en god ide at gøre medarbejderne opmærksomme på, at de ikke kan få løn under sygdom, hvis de bliver smittet med corona på rejser til orange områder. Og hvis du beslutter, at medarbejderen skal arbejde hjemmefra i 14 dage efter rejsen, skal du være opmærksom på, at han eller hun naturligvis har krav på løn.

Tags:

Corona

Relaterede indlæg