25 jun 2020

Mette Nørlem

Juridisk ekspert

5 fordele og ulemper ved at overføre en medarbejders ferie

Både efter de gamle og de nye regler i ferieloven er der mulighed for at overføre restferie til det kommende ferieår. Men er det nu også en god ide? I denne blog går jeg i dybden med emnet, så du kan lære om fordele og ulemper ved at overføre en medarbejders ferie.

Hvordan er det nu, det er?

Reglen er den, at en medarbejder skal holde mindst fire ugers ferie i løbet af ferieåret, før I kan overføre resten. Og det er altså kun så længe, I er blevet enige om det. Denne er regel er lavet for at sikre, at dine medarbejdere får en pause fra arbejdet og kommer friske tilbage. 

Som arbejdsgiver er det din pligt at sørge for, at de fire ugers ferie bliver holdt. Og husk, hvis ikke du har lavet en aftale med din medarbejder om at ferien skal overføres, så skal du udbetale pengene til medarbejderen.

Overførsel er en fælles aftale

Du eller din medarbejder alene kan ikke beslutte at restferie skal overføres – det kræver at i bliver enige om det. Det kan dog være en god ide for at tænke over, hvilken holdning du har, inden du bliver spurgt. På den måde sikrer du, at reglerne er ens for alle, og at du fremstår som retfærdig overfor medarbejderne.

Indledningsvis kan du jo spørge dig selv:

Vil du generelt sige ja til overførsel af ferie udover de fire uger?

Hvis det spørgsmål besvares med et ja, så giver det mening at overveje, hvor meget ferie dine medarbejdere må have i ”banken” med tiden.

Har nogle medarbejdere en overenskomst, så kan du ofte finde svaret på det her. Har de ikke en, så skal du selv tage stilling. For loven har ikke nogen begrænsninger på, hvor meget ferie, der med årene må overføres.

Men hvad er dine fordele og ulemper ved at overføre en medarbejders feriedage?

Dine fordele

  • Hvis en medarbejder ønsker at "spare op" til at holde en længere ferie, kan det tilbydes som en medarbejdergode at overføre feriedage.
  • Hvis din virksomhed har brug for alle kræfter i en periode med meget travlt, kan det være en fordel at overføre op til en uge af medarbejdernes ferie.

Dine ulemper

  • Når medarbejdere holder deres ferie, får de slappet af og kommer friske tilbage på arbejdet.
  • Hvis en medarbejder med årene optjener meget ferie, kan det gå ud over driften eller kollegaerne, når al ferien på et tidspunkt skal bruges.
  • Hvis en medarbejder opsparer meget ferie, skal du udbetale meget i feriepenge, hvis medarbejderen forlader virksomheden.

Der er altså både fordele og ulemper for både dig og din medarbejder ved at overføre ferie. Hvis du beslutter at sige ja til at overføre ferie er der nogle ting, du bør tage stilling til. Dem har jeg listet for dig her:

Tag stilling, før du siger ja

  • Hvilke medarbejdere må overføre ferie? 
  • Hvor mange dage må en medarbejder overføre?
  • Hvor mange dage må en medarbejder have ”i banken” i alt? Husk at overført ferie jo skal holdes på et eller andet tidspunkt.

Ny ferielov - nye muligheder

Den nye ferielov giver dig en række nye muligher, som du skal tage stilling til. Der ligger allerede en guide klar til dig, så du nemt kan finde frem til, hvad du skal tage stilling til i den nye ferielov

Hvis du har brug for et godt råd kan du også ringe til vores Ferielinje via Danløn Direkte hver dag mellem 10 og 12 helt frem til 30. september.

Rigtig god fornøjelse med beslutningerne!

Tags:

Regler og love Ferielov

Relaterede indlæg