
Mette Nørlem
Juridisk ekspert7 fordele og ulemper ved forskudsferie
Den 1. september går vi med den nye ferielov fra forskudt ferie til samtidighedsferie. Med andre ord har vi været vant til at få en ”pose” fyldt med feriedage, når et nyt ferieår startede. Men nu skal vi – sådan lidt á la en bankbog – løbende spare op til at holde ferie. Det betyder, at vi ikke bare kan holde ferie, når vi vil. Både du og dine medarbejdere skal nemlig hele tiden sikre, at der er sparet nok op.

Men hvad så, hvis der ikke er nok feriedage på kontoen, når en medarbejder ønsker sig ferie? Det kan du læse mere om her.
Da man indførte loven, har man dog været helt klar over denne problemstilling. Derfor er der i den nye ferielov givet mulighed for, at medarbejderens ”ferieregnskab” kan gå i minus. Dog skal medarbejderen ”afdrage” på sit ferielån, før der igen er plus på feriesaldoen - eller trækkes i løn, hvis han eller hun forlader virksomheden, før feriedagene er sparet op igen.
For medarbejdere lyder det nemt og tillokkende bare at få ferie på forskud, hvis der mangler lidt på feriesaldoen. Men det med at gå i minus er ikke en ret, medarbejderen har. Det er kun en mulighed, som medarbejderen og arbejdsgiveren kan bruge, hvis I er enige om det. Dog kan medarbejdere have ret til ferieforskud i forbindelse med ferielukning.
Mange regler i den enkelte virksomhed bliver ofte til på baggrund af tilfældigheder – hvor svaret altså afhænger af, hvem der spørger først. Og det første svar bliver ofte det, der gælder, næste gang nogen spørger. Så hvis du ikke vil have en tilfældig regel om forskudsferie, så bør du allerede nu tage stilling til, hvad der skal gælde i jeres virksomhed.
Men hvad er dine fordele og ulemper ved at give medarbejdere forskudsferie?
Dine fordele
- Det kan tilbydes som en medarbejdergode at give ferie på forskud – fx efterårsferie og sommerferie kan blive et problem for nogen, hvis ikke feriedage gives på forskud.
- Det giver fleksibilitet ved impulsive ferieønsker – fx fødselsdage, begravelser eller rejser. Tænk på en værdsat medarbejder, der bliver inviteret til bryllup i udlandet.
- Det er nemt at få en status over feriesaldoen i Danløn.
Dine ulemper
- Der kan gå lang tid, før ferieforskud er sparet op igen.
- For timelønnede skal du også udbetale feriepengene på forhånd, altså før pengene reelt er optjent.
- Hvis din medarbejder stopper, før feriedagene er optjent igen, og der ikke nok løn at modregne feriepengene i, så har du selv ansvar for at få pengene igen af medarbejderen.
- Hvis ikke du har et system, der gør det nemt, kan det være bøvlet at holde styr på feriesaldoen, hvem der går i minus, og hvornår ferieregnskabet kommer i balance.
Tag stilling, før du siger ja
- Må alle typer af medarbejdere gå i minus?
- Hvor længe skal en medarbejde have været ansat for at gå i minus?
- Hvor mange dage må en medarbejder højst gå i minus?
- Kan dit lønsystem håndtere forskudsferie? (Det kan Danløn, naturligvis).
En god aftale om forskudsferie
I din aftale med medarbejderen er der et par ting, du skal huske. Både for din egen og din medarbejders skyld. Brug denne tjekliste til aftale om forskudsferie.
Overvej en særregel for 2020
Hvis I beslutter, at ferie på forskud ikke skal være muligt i jeres virksomhed, så overvej alligevel om ikke det er en god ide at åbne lidt op for forskudsferie - om ikke andet, så i hvert fald i det første ferieår, nemlig år 2020.
For tænk på den situation, hvor en medarbejder ønsker at holde efterårsferie sammen med familie og børn i uge 42, men d. 1. september står der et rundt 0 på feriesaldoen. For de fleste gælder det, at ferien først må bruges måneden efter, at den er opsparet – og det giver altså kun 2,08 dage til brug i oktober. Selvom det i Danløn er muligt at bruge opsparet ferie i samme måned, som det opspares, så vil en medarbejder alligevel kun have 4,16 feriedage til oktober.
Hvis I ikke vil give feriedage på forskud, skal I sige nej til, at jeres medarbejderen kan holde efterårsferie. Ved i stedet at sige ja, kan du stå tilbage som den, der reddede din medarbejderens ferie.
Ny ferielov - nye muligheder
Den nye ferielov giver dig en række nye muligher, som du skal tage stilling til. Der ligger allerede en guide klar til dig nu, så du nemt kan finde frem til, hvad du skal tage stilling til i den nye ferielov.
Og husk, hvis du har brug for et godt råd, kan du også ringe til vores Ferielinje via Danløn Direkte hver dag fra 10 til 12 helt frem til 30. september.
God fornøjelse med at tage stilling til de nye muligheder!
Tags:
Relaterede indlæg

Her er tre ting, du skal vide om overenskomsten mellem HK og Dansk Erhverv
HK og Dansk Erhverv blev 1. marts enige om en overenskomstaftale, der bestemmer løn og vilkår de næste to år for 150.000 butiksansatte. Her får du overblik over de tre vigtigste punkter.

Ulrik Stavnsbjerg Offersen
Content Specialist
Inflationshjælp på vej: betalingen af A-skat og AM-bidrag udskydes
Regeringen og en række andre partier i Folketinget har netop i dag præsenteret en aftale om inflationshjælp, der blandt andet omfatter udskydelse af betalingen af A-skat og AM-bidrag for alle danske virksomheder. Læs med her og få overblik over detaljerne.

Susanna Christina Møller
Content Creator
Var din medarbejder forhindret i at holde ferie?
Din medarbejder kan få overført op til fire ugers ferie, hvis vedkommende var forhindret i at holde ferie. Fristen for at overføre feriedagene er den 31. januar 2023. Og det er dig som arbejdsgiver, der skal gøre det før denne frist.
