Det skal du vide om ferietillæg og feriepengeprocent i overgangsperioden

Som lønmodtager med ferie med løn får din medarbejder et ferietillæg på mindst 1 % af lønnen i optjeningsåret.

Hvad er ferietillæg?

Ferieloven har fastsat en sats på 1 %, men som virksomhed må du gerne stille dine medarbejdere bedre og give dem en større procentsats. 

Ferietillægget skal du se som en slags kompensation til medarbejderne, eftersom at afholdelse af ferie med løn ikke er tilsvarende det at få feriegodtgørelse. 

Sagt på en anden måde er 12,5 % af lønmodtagers løn mere end når man afholder ferie løbende, så derfor kompenseres der med mindst 1 % i ferietillæg.

Bliv klogere på reglerne for optjening og beregning af ferietillæg

Hvad er feriegodtgørelse? 

Er din medarbejder ikke ansat med ret til ferie med løn og 1 % i ferietillæg, optjener vedkommende i stedet feriegodtgørelse, også kendt som feriepenge, hvilket svarer til 12,5 % af lønnen.

Ferietillæg nulstilles i overgangsperioden

I overgangsperioden sørger Danløn automatisk for at stoppe din medarbejders optjening samt udbetaling af ferietillæg for overgangsperioden, da reglerne for overgangsperioden foreskriver dette. 

I stedet bliver der hensat 12,5 % af vedkommendes ferieberettigede løn i perioden 1. september 2019 til 31. august 2020 uanset, hvad du har angivet i felterne. 

Efter overgangsperiodens udløb sikrer Danløn automatisk, at den procentsats du har angivet i ferietillægsfeltet igen bliver gældende. 

Højere procentsats? 

Har du eksempelvis medarbejdere, der inden overgangsperioden får udbetalt ferietillæg med en procentsats, der er højere end 1 %, enten fordi det er overenskomstbestemt eller bestemt af kontrakten, er det muligt at vælge et andet lønfelt i Danløn til en eventuel udbetaling - fx. fritvalgsfeltet. 

Ferietillæg der er opsparet til og med 31. august 2019 udbetales typisk i maj 2020.