Gaver til din medarbejder

Har du styr på reglerne for, hvordan gaver til dine medarbejdere bliver beskattet? 

Som hovedregel kan du kun give din medarbejder gaver og mindre personalegoder med en værdi på op til 1200 kroner om året (bundgrænsen), uden at han skal betale skat, men der er en række særregler, du skal være opmærksom på. 

Kontantgaver og gavekort

Kontantgaver og gavekort, som kan byttes til kontanter, er altid skattepligtige. 

Hvis det er en kontantgave eller dens værdi overstiger 1200 kroner, skal den indeholde A-skat og AM-bidrag samt indberettes af dig som arbejdsgiver.

Din medarbejder skal oplyse beløbet på sin årsopgørelse, hvis du har givet ham flere gaver, der til sammen har en værdi over 1200 kroner om året.

Du skal indberette beløbet, hvorefter du kan trække hele udgiften fra som en driftsomkostning.

Gaver

Gaver, der koster mere end 1200 kroner, er altid skattepligtige. I dette tilfælde er det også din pligt som arbejdsgiver at indberette gaven. 

Giver du eksempelvis din medarbejder noget vin, chokolade eller en lysestage i julegave til en værdi på højst 800 kroner, skal han ikke betale skat. Derudover er det dit ansvar at indberette gaven. 

Vælger du at give ham en gave til 1200 kroner, uden at have givet ham andre personalegoder det år, skal din medarbejder heller ikke betale skat, men han skal huske at indberette det. 

Får din medarbejder en gave til en værdi under 1200 kroner, er det også hans pligt at indberette. 

Hvis du giver din medarbejder en gave til 800 kroner og et personalegode til 400 kroner oveni, er begge gaver skattefrie, da det samlede beløb ikke overstiger bundgrænsen.

Koster gaven eksempelvis 810 kroner og personalegodet 400, bliver din medarbejder beskattet af det samlede beløb, da bundgrænsen er overskredet.

Giver du ham en gave til 800 kroner og et personalegode til eksempelvis 500 kroner, skal din medarbejder kun betale skat af personalegodet, da bundgrænsen er overskredet.

Jubilæumsgratiale

Har du eksempelvis en medarbejder, der fejrer 25, 35, 40, 45 og 50 års ansættelse i din virksomhed, kan han få jubilæumsgaver på op til 8.000 kroner skattefrit.

Du kan trække udgifterne fra som driftsomkostning.

Lejlighedsgaver

Vil du gerne markere en privat mærkedag for din medarbejder i forbindelse med hans fødselsdag, barnedåb, bryllup eller lignende med en lejlighedsgave. inden for rimelighedens grænser, er det skattefrit.

Også disse gaver kan du trække fra som en driftsomkostning.