Alt, du skal vide om samtidighedsferie

Med samtidighedsferie og den nye ferielov kan du og dine medarbejdere bruge feriedage i takt med, at de bliver opsparet. Og feriedagene kan fordeles ud over hele 16 måneder. Det gør planlægning af ferie mere fleksibel.

Alle lønmodtagere opsparer 25 feriedage på et år – sådan har det hele tiden været. Men i stedet for at skulle vente op til halvandet år på at få dem til rådighed, så kan din medarbejder holde betalt ferie i takt med at den bliver opsparet. 

Medarbejderen kan enten opspare ferie med løn og ferietillæg eller ferie med feriepenge. På det punkt er alt ved det gamle i den nye ferielov. Og du skal stadig afsætte 12,5 % i feriepenge og mindst 1 % i ferietillæg.

Ferieåret begynder den 1. september

Din medarbejder opsparer 2,08 feriedage hver måned i løbet af et år. Det år kaldes optjeningsåret. Det giver medarbejderen 25 feriedage i alt på et år.

De 25 feriedage kan bruges løbende eller senest fire måneder efter, at de sidste feriedage er opsparet. Der er nemlig hele 16 måneder til at afholde den optjente ferie. Den periode kaldes afholdelsesperioden.

At den ene periode er længere end den anden giver større fleksibilitet, når det kommer til at få brugt feriedagene.

Feriedage opspares fra den 1. september til den 31. august.

Feriedage kan bruges fra den 1. september til den 31. december året efter.

Oversigt over ferieår og ferieafholdelsesperiode

Læs med her, hvis du er i tvivl om feriereglerne for timelønnede og funktionærer.

Ferien skal planlægges i god tid

Selvom samtidighedsferie giver dine medarbejder lang tid til at bruge ferien, så skal du alligevel sørge for, at den bliver planlagt. Det er nemlig dit ansvar, at sørge for at medarbejderen har holdt mindst 20 dages ferie i løbet af ferieåret.

Din medarbejder har ret til at holde tre ugers sammenhængende ferie i løbet af sommeren. Men sommeren ligger i slutningen af ferieåret, og det tager ca. 8 måneder at spare op til 15 feriedage. Hvis din medarbejder kommer til at bruge for mange feriedage, vil der måske ikke være nok til tre ugers sommerferie.

Omvendt kan du også stå i den situation, at en medarbejder ikke har fået holdt al sin ferie, når ferieåret slutter d. 31. december. Og så kan du overføre ferie til næste år, hvis altså medarbejderne har holdt mindst 20 feriedage.

Det er derfor en rigtig god ide at planlægge ferie i god tid. Når et ferieår er godt i gang, og I skal planlægge ferie, er det nemt at få en status på feriesaldoen i Danløn. Så kan du hele tiden følge med i, hvor meget der er sparet op, og hvor meget der er brugt.

Afholdelse af ferie

I Danløn får dine medarbejdere som udgangspunkt deres feriedage til rådighed i lønperioden efter, det er optjent. Det betyder fx for en månedslønnet medarbejder, at ferie, der er optjent i september, kan bruges i oktober.

Men du har også mulighed for at give feriedagene rådighed i samme lønperiode, som de er optjent. Det betyder fx for en månedslønnet medarbejder, at ferie, der er opsparet i september, allerede kan bruges i september.

Læs mere og få hjælp til at tage stilling til afholdelse af ferie

Du ændrer det i Danløn under 'Virksomhed', 'Generelt' og fjern flueben i 'Udskud ferieafholdelse'. 

Feriedage kan gives på forskud

Med samtidighedsferie er det også muligt at give en medarbejder feriedage på forskud, hvis der ikke er opsparet nok til en ønsket ferie.

Bliv klogere på reglerne for forskudsferie inden du siger ja, og sørg for at bruge vores tjekliste til aftale forskudsferie, så du får en god aftale.

Udbetaling af feriepenge til timelønnede

Din medarbejder skal have sine feriepengene til rådighed, når han eller hun holder sin ferie. Du skal derfor indbetale feriepenge hurtigere og oftere, end du plejer. Hvis du bruger FerieKonto, kan du betale feriepenge med Nets via Danløn.

Udbetaling af ferietillæg

Med samtidighedsferie er der flere muligheder for udbetaling af ferietillæg. Enten to gange årligt eller løbende i takt med ferien. Du skal bare vælge det, der passer din virksomhed bedst. Lær reglerne om udbetaling af ferietillæg.

Når en medarbejder fratræder

Du skal opgøre og afregne ferien, inden medarbejderen fratræder. Uanset om det er en timelønnet eller funktionær. Find ud af, hvad du skal gøre med ferie, når en medarbejder fratræder.

Eksempel på ferieplan

 • Ferieplan til hele året

  Henrik har to børn i folkeskolen, og han vil gerne holde 5 feriedage til jul, en uges vinterferie og tre ugers sommerferie i juli måned. Altså 25 feriedage i alt. 

  Henrik opsparer ferie i tre måneder fra september til november. Det giver lidt over 6 feriedage, som han kan bruge til ferien i december (3*2,08). Han bruger 5 feriedage, og herefter er hans feriesaldo på ca. 1 dag. 

  Henrik opsparer ca. 4 feriedage mere i to måneder før vinterferien - altså i december og januar. Herefter er hans feriesaldo på ca. 5 feriedage (2*2,08+1,24). Han bruger igen 5 feriedage, og så er hans feriesaldo på 0,4 feriedage. 

  Henrik har herefter fem måneder til at opspare feriedage til sommerferien i juli. Han opsparer yderligere 10 feriedage (5*2,08). Det giver ham en feriesaldo på næsten 11 feriedage (10,4+0,4).

  Henrik aftaler med sin chef, at han få feriedagene fra juli og august på forskud. Det giver ham ca. 4 dage ekstra. På den måde har han 15 feriedage til at holde tre ugers sommerferie i juli.

 • Lang vinterferie

  Din medarbejder Stine vil gerne ud og rejse med sine kæreste i to ugers i februar 2021. Her skal hun bruge 10 feriedage. Da det nye ferieår begynder i september 2020, har hun 5 måneder til at spare feriedage op. Det giver lidt over 10 feriedage (2,08*5).

  Det kan derfor sagtens lade sig gøre for Stine at holde to ugers ferie i februar.

Kategori

Ferie

Tags:

Ferieregler Samtidighedsferie

Andre interessante artikler

Artikel

Forskudsferie kan give plus på feriesaldoen

Ferieregler Samtidighedsferie

Med samtidighedsferie kan din medarbejder holde ferie i samme takt, som den bliver opsparet. Men der kan være situationer, hvor der ikke er opsparet feriedage nok til at holde en ønsket ferie. Her kan du løse problemet med muligheden for forskudsferie.

Artikel

Når din medarbejder er forhindret i at holde ferie

Ferieregler Samtidighedsferie Fravær

Din medarbejder opsparer 25 dages ferie i løbet af et ferieår. Men der kan være situationer, hvor medarbejderen har været forhindret i at holde ferie og derfor gerne vil have ferien overført. Men hvornår må du det? Og hvad er en feriehindring? Bliv klogere i denne artikel.

Artikel

Hvornår må din medarbejder få erstatningsferie?

Ferieregler Fravær

Ferieloven sikrer, at alle lønmodtagere har ret til at holde 25 dages ferie om året. Formålet med ferieloven er nemlig, at lønmodtagere skal have mulighed for at komme til kræfter ved at holde fri. Derfor er der også regler for, hvad der skal ske, hvis en medarbejder bliver forhindret i at holde ferie på grund af sygdom. Bliv klogere på reglerne her.

Artikel

Overførsel af ferie til næste ferieår

Ferieregler Samtidighedsferie

Står du med en medarbejder, der har ferie på kontoen, når ferieåret slutter? Eller ønsker medarbejderen at gemme ferie til senere? Så er der mulighed for at overføre det til næste ferieår. Læs med og bliv klogere på reglerne, og hvad du skal være opmærksom på.

Artikel

Sådan håndterer du ferie, når en medarbejder fratræder

Ferieregler Samtidighedsferie Fratrædelse

Har du styr på, hvad du skal gøre med ferien, hvis en af dine medarbejdere fratræder? Vi klæder dig på, så du nemt og hurtigt kan håndtere ferieopgørelsen, når en medarbejder stopper. Uanset om han er funktionær eller timelønnet, og uanset om du har en feriekasse eller feriepenge i huset.