Ny ferielov gør det muligt for nye medarbejdere at afholde ferie efter en måned

Folketinget har vedtaget en ny ferielov, den såkaldte "Lov om ferie", som træder i kraft den 1. september 2020, hvor lønmodtagere optjener og afholder deres ferie over samme periode.  

Alle lønmodtagere vil have ret til 25 feriedage som de har i dag. Til gengæld slipper den nye medarbejder på arbejdsmarkedet og de, som skifter arbejdsplads, for at skulle vente i 16 måneder på at afholde deres optjente ferie.

Med den nye ferielov kan medarbejderen afholde betalt ferie allerede i samme måned som ansættelsen.

Selvom der er noget tid endnu før det går løs, tyvstarter vi med at gøre dig klar til den nye ferieordning. 

Overgang fra nuværende til ny ferielov

Inden loven træder i kraft, bliver der indført en overgangsordning, så overgangen mellem den nuværende og nye ferielov sker så smidigt som muligt.

Overgangsordningen indebærer, at den ferie, din medarbejder optjener i perioden fra 1. september 2019 til 31. august 2020, bliver indefrosset. Din medarbejder vil kunne få udbetalt de indefrosne penge, når han forlader arbejdsmarkedet. 

Selvom noget af ferien bliver indefrosset, kan de fleste fortsat holde deres ferie som de plejer. Grunden til det er, at den ferie, som din medarbejder optjener i perioden fra den 1. januar til den 31. august 2019, kan blive afholdt i perioden fra 1. maj til 30. september 2020. Herefter vil din medarbejder overgå til den nye ferielov.

Længere afholdelsesperiode giver større fleksibilitet og plads til planlægning

I den gamle ferielov er der en tidsmæssig forskydning i forhold til, hvornår din medarbejder optjener ferie med løn og hvornår han må afholde den. Din medarbejder optjener 2,08 feriedage hver måned fra 1. januar til 31. december, og må afholde sine feriedage efterfølgende år fra 1. maj.

Din medarbejder kommer stadigvæk til at optjene 2,08 feriedage per måned, men efter 2020 kan han allerede afholde sin optjente ferie en måned efter ansættelsen.

Ferieåret løber fra den 1. september til den 31. august. 

Feriafholdelse løber fra den 1. september til den 31. december. 

Med den nye ferielov smelter afholdelses og optjeningsperioden sammen til en periode på 12 måneder, som går fra 1. september 2020 til 31. august 2021.

Fordelen er, at din medarbejder får mulighed for at afholde ferien i yderligere fire måneder. Det betyder, at han sammenlagt har 16 måneder til at afholde sin ferie i ferieafholdelsesperioden, som går fra 1. september 2020 til 31. december 2021.

Din medarbejder optjener stadigvæk 12,5 % af den ferieberettigede løn og ferietillægget er der heller ikke pillet ved. Til gengæld har han nu ret til 2,08 feriedage efter blot en måneds beskæftigelse, som han må afholde fra 1. oktober.

Den forlængede afholdelsesperiode giver dig og dine medarbejdere større fleksibilitet, når I skal planlægge ferie. Samtidig slipper nye medarbejdere for at vente i helt op til 16 måneder, før de kan afholde deres optjente ferie.

Feriepengeinfo overtager håndteringen af feriepengene

I dag har FerieKonto og ACF ansvaret for håndteringen af feriepengene. Med den nye Ferielov vinker vi farvel til ACF, der lukker den 31. december 2018. Fremover skal du kun indrapportere dine medarbejderes feriepenge til Feriepengeinfo.

Fra den 2. september 2020 bliver feriekortordningen fremover først beskattet på tidspunktet for ferieafholdelsen. 

Har du eksempelvis en timelønnet medarbejder, der får feriekort, skal han anmode om at få udbetalt sine feriepenge via Feriepengeinfo, når han har indtastet sin ønskede ferieperiode.

Din medarbejder bliver som udgangspunkt trukket i løn, hvis han holder mere ferie, end han har løn til. Han kan stadigvæk holde eksempelvis en uges ferie en måned efter arbejdsstart, selvom de feriedage endnu ikke er optjent.

I det tilfælde kan din medarbejder betale feriegælden af løbende over tid ved, at du giver ham feriepenge med, som bliver trukket af hans løn, når de afholdte feriedage er optjent.

Din medarbejder kan i sidste ende også holde ferie for egen regning.