Ny ferielov gør det muligt for nye medarbejdere at afholde ferie efter en måned

Folketinget har vedtaget en ny ferielov, den såkaldte "Lov om ferie", som træder i kraft den 1. september 2020, hvor lønmodtagere optjener og afholder deres ferie over samme periode.  

Alle lønmodtagere vil have ret til 25 feriedage som de har i dag. Til gengæld slipper den nye medarbejder på arbejdsmarkedet og de, som skifter arbejdsplads, for at skulle vente i 16 måneder på at afholde deres optjente ferie.

Med den nye ferielov kan medarbejderen afholde betalt ferie allerede i måneden efter ansættelsen.

Overgang fra gammel til ny ferielov

Inden loven træder i kraft, bliver der indført en overgangsordning, så overgangen mellem den gamle og nye ferielov sker så smidigt som muligt.

Overgangsordningen indebærer, at den ferie, din medarbejder optjener i perioden fra 1. september 2019 til 31. august 2020, bliver indefrosset. Din medarbejder vil kunne få udbetalt de indefrosne penge, når han forlader arbejdsmarkedet. 

Selvom noget af ferien bliver indefrosset, kan de fleste fortsat holde deres ferie som de plejer. Grunden til det er, at den ferie, som din medarbejder optjener i perioden fra den 1. januar til den 31. august 2019, kan blive afholdt i perioden fra 1. maj til 30. september 2020. Herefter vil din medarbejder overgå til den nye ferielov.

Længere afholdelsesperiode giver større fleksibilitet og plads til planlægning

I den gamle ferielov er der en tidsmæssig forskydning i forhold til, hvornår din medarbejder optjener ferie med løn og hvornår han må afholde den. Din medarbejder optjener 2,08 feriedage hver måned fra 1. januar til 31. december, og må afholde sine feriedage efterfølgende år fra 1. maj.

Din medarbejder kommer stadigvæk til at optjene 2,08 feriedage per måned, men efter 1. september 2020 kan medarbejderen afholde sin optjente ferie en måned efter ansættelsen.

Ferieåret løber fra den 1. september til den 31. august. 

Feriafholdelse løber fra den 1. september til den 31. december året efter.

Oversigt over ferieår og ferieafholdelsesperiode

Din medarbejder får mulighed for at afholde den ferie, han opsarer i løbet af de 12 måneder, i 16 måneder. 

Din medarbejder optjener stadigvæk 12,5 % af den ferieberettigede løn, og ferietillægget er der heller ikke pillet ved. Til gengæld har han nu ret til 2,08 feriedage efter blot en måneds beskæftigelse.

Den forlængede afholdelsesperiode giver dig og dine medarbejdere større fleksibilitet, når I skal planlægge ferie. Samtidig slipper nye medarbejdere for at vente i helt op til 16 måneder, før de kan afholde deres optjente ferie.

Feriepengeinfo håndterer feriepengene

Hvis du har en medarbejder med løbende ferieafregning, indrapporterer du til feriepengeinfo via den feriekasse, medarbejderen tilhører. Herefter kan medarbejderen ansøge om sine feriepenge - præcis som hidtil.

Fra den 2. september 2020 bliver feriekortordningen beskattet på tidspunktet for ferieafholdelsen. 

Har du eksempelvis en timelønnet medarbejder med feriekort, skal han anmode om at få udbetalt sine feriepenge via Feriepengeinfo, når han har indtastet sin ønskede ferieperiode.

Mulighed for ferie på forskud

En medarbejder med løbende ferieafregning bliver trukket i løn, når han afholder sin ferie. Hvorimod en medarbejder med ferie med løn ikke bliver trukket i løn medmindre han ikke har opsparet de ønskede feriedage.

I det tilfælde har virksomheden mulighed for at tillade, at medarbejderen holder ferie på forskud, hvilket betyder at medarbejderen får lov at afholde flere feriedage, end han har optjent. Hvis medarbejderen forlader arbejdspladsen inden feriedagene er optjent i virksomheden, har virksomheden lov til at trække de afholdte feriedage i lønudbetalingen. 

Din medarbejder kan i sidste ende også holde ferie for egen regning, hvis det passer med arbejdspladsen.