Sådan er feriereglerne for funktionærer og timelønnede

Mange ferieregler er heldigvis helt ens for funktionærer og timelønnede. Men på enkelte punkter er der forskel, og dem skal du kende, når du laver løn. Bliv klogere på, hvordan reglerne er for ferie og feriepenge, så du altid er sikker på at overholde Ferieloven - uanset hvilken ansættelsesform dine medarbejdere har. 

Funktionærer har ferie med løn, mens timelønnede har ferie med feriepenge. Det er nok den vigtigste forskel, du skal kende til, når det kommer til deres ferie. Men der er et par ekstra detaljer, du også bør kende – og som kan spare dig tid og penge.

Alle har ret til ferie

Både timelønnede og funktionærer optjener 2,08 feriedage i måneden og har dermed ret til 25 dages ferie i løbet af et år.

Medarbejdere opsparer ferie i optjeningsåret, som løber fra den 1. september til den 31. august. Dine medarbejdere kan i samme periode holde den optjente ferie og så har de endda fire måneder ekstra til den 31. december. Med samtidighedsferie er der nemlig 16 måneder at holde optjent ferie i.

For begge medarbejdertyper gælder også fuldstændig samme regler om varsling af ferie, overførsel, feriehindringer, erstatningsferie og forskudsferie.

Få en generel introduktion til samtidighedsferie her.

Forskellen på ferie med løn eller feriepenge

Som funktionær kan din medarbejder holde ferie med løn og mindst 1 % ferietillæg. Når en funktionær fratræder, skal du afregne ferien og udbetale feriepenge for den optjente ferie, som medarbejderen endnu ikke har afholdt.

Når din timelønnede holder ferie, tjener din medarbejder af gode grunde ingen løn. Som timelønnet får din medarbejder mindst 12,5% i feriepenge af den ferieberettigede løn, som du skal udbetale i takt med at ferien holdes.

Medarbejderen hæver selv sine feriepenge hos FerieKonto eller den feriekasse, din virksomhed bruger.

Når en timelønnet fratræder, skal du ikke gøre noget andet, end du plejer. Feriepengene bliver i forvejen afregnet, hver gang du kører en lønseddel.

Hvis du vil vide mere, kan du læse om ferieopgørelse ved fratrædelse.

Feriepenge og skat

Når det kommer til skat og afregning af feriepenge, så skal du være opmærksom på, hvilken ferieordning du har. Det har nemlig betydning for, om feriepenge skal beskattes, når det spares op, eller når det afholdes.

Hvis din virksomhed bruger FerieKonto eller andre feriekasser til timelønsansatte, så skal feriepengene beskattes i takt med, at ferie opspares. Det samme gælder, hvis du afregner feriepenge for en funktionær, der fratræder eller får udbetalt restferie.

Hvis din virksomhed har feriepenge i huset, så skal feriepenge beskattes i takt med at ferien afholdes. Her skal du og din medarbejder være ekstra opmærksom på, at myndighederne kan føre mere kontrol med, om feriepenge rent faktisk bruges, når medarbejderen holder ferie. Det opdages nemt, hvis medarbejderen både betaler skat for løn og feriepenge samtidig.

Hvornår er man ansat som funktionær?

Hvis du er i tvivl, om en medarbejder er funktionær, så er der tre krav i kontrakten, du kan lede efter. Hvis de tre krav er opfyldt, så er din medarbejder funktionær og har ret til løn under ferie med ferietillæg.  

  • Medarbejderen modtager løn under egen sygdom.
  • Medarbejderen modtager løn på arbejdsfrie søgnehelligdage.
  • Medarbejderen har mindst en måneds opsigelsesvarsel.

Hvis du ikke kan sætte flueben ved alle tre kriterier, har dine medarbejdere ikke krav på ferie med løn.

Kategori

Ferie

Tags:

Ferieregler Samtidighedsferie

Andre interessante artikler

Artikel

Forskudsferie kan give plus på feriesaldoen

Ferieregler Samtidighedsferie

Med samtidighedsferie kan din medarbejder holde ferie i takt med, at den bliver opsparet. Men der kan være situationer, hvor der ikke er opsparet feriedage nok til at holde en ønsket ferie. Her kan du løse problemet med muligheden for forskudsferie.

Artikel

Når en medarbejder er forhindret i at holde ferie

Ferieregler Samtidighedsferie Fravær

En medarbejder opsparer 25 dages ferie i løbet af et ferieår. Men der kan være situationer, hvor en medarbejder har været forhindret i at holde sin ferie og derfor gerne vil have det overført. Men hvornår må du det? Og hvad er en feriehindring? Bliv klogere i denne artikel.

Artikel

Hvornår må din medarbejder få erstatningsferie?

Ferieregler Fravær

Ferieloven sikrer, at alle lønmodtagere har ret til at holde 25 dages ferie om året. Formålet med ferieloven er nemlig, at lønmodtagere skal have mulighed for at komme til kræfter ved at holde fri. Derfor er der naturligvis også lavet regler for, hvad der skal ske, hvis en medarbejder bliver forhindret i at holde ferie pga. af sygdom. Læs med og bliv klogere på reglerne.

Artikel

Overførsel af ferie til næste ferieår

Ferieregler Samtidighedsferie

Står du med en medarbejder, der har ferie på kontoen, når ferieåret slutter? Eller ønsker medarbejderen at gemme ferie til senere? Så er der mulighed for at overføre det til næste ferieår. Læs med og bliv klogere på reglerne, og hvad du skal være opmærksom på.

Artikel

Alt, du skal vide om samtidighedsferie

Ferieregler Samtidighedsferie

Med samtidighedsferie og den nye ferielov kan du og dine medarbejdere bruge feriedage i takt med, at de bliver opsparet. Og feriedagene kan fordeles ud over hele 16 måneder. Det gør planlægning af ferie mere fleksibel.