Sådan håndterer du ferie, når en medarbejder fratræder

Har du styr på, hvad du skal gøre med ferien, hvis en af dine medarbejdere fratræder? Vi klæder dig på, så du nemt og hurtigt kan håndtere ferieopgørelsen, når en medarbejder stopper. Uanset om han er funktionær eller timelønnet, og uanset om du har en feriekasse eller feriepenge i huset. 

Når en funktionær fratræder, er det din opgave at opgøre feriepengene. Der er forskellige regler for, hvornår du skal afregne eller udbetale feriepengene. Derudover skal du også afregne ferietillæg for funktionærer for afholdt ferie – hvis du altså ikke allerede har gjort det. For timelønnede er der ikke nogen forskel, om han eller hun fratræder eller ej.

Du skal altså være opmærksom på, at der er forskel på reglerne for en timelønnet og funktionær. Derudover er det også afgørende, om din virksomhed bruger FerieKonto eller anden feriekasse eller har en godkendt ferieordning i huset.

Med FerieKonto eller anden feriekasse

Du skal afregne en funktionærs feriepenge til FerieKonto eller anden feriekasse i samme måned, som medarbejderen fratræder. For timelønnede afregner du løbende og fristen for at afregne er ca. 2 uger efter lønperioden er slut.

Din medarbejder styrer selv, hvornår han hæver feriepengene via Borger.dk. 

Med egen ferieordning i huset

Har din virksomhed en godkendt ferieordning eller en overenskomstaftale, skal du opgøre feriepenge samme måned, som en funktionær fratræder. For timelønnede opgøres feriepenge ved hver lønkørsel.

Vær opmærksom på, at du først skal udbetale og beskatte feriepengene, når han eller hun holder sin ferie – også selvom ferien først holdes efter fratrædelsen. I Danløn kan du udbetale feriepengene direkte til medarbejderen, og Danløn sørger også for at indberette udbetalingen til eIndkomst.

Når en timelønnet fratræder

Der er ingen forskel fra en almindelig lønkørsel, når en timelønnet fratræder. Hvis din medarbejder er timelønnet, får han eller hun 12,5 % i feriegodtgørelse. Feriepengene bliver indberettet via Danløn, hver eneste gang du laver en lønseddel.

Du skal derfor ikke gøre andet, end du plejer.

Når en funktionær fratræder

Hvis din medarbejder har ferie med løn, så skal du opgøre eller afregne den optjente ferie samt ferietillæg senest ved fratrædelsen.

Med den nye ferielov er der to måder, du kan udbetale ferietillæg på. Det kan enten være to gange årligt i maj og august. Eller det kan være i takt med, at medarbejderen holder sin ferie. Hvilken måde, I bruger, har stor betydning, når en medarbejder fratræder.

Hvis du udbetaler ferietillæg i takt med, at din medarbejder holder ferie, behøver du ikke bekymre dig om ferietillæg ved fratrædelser. Anderledes forholder det sig, hvis du udbetaler to gange årligt. Her kan du nemlig være ude i enten at have udbetalt for lidt eller for meget ferietillæg.

Eksempel – ved udbetaling af ferietillæg i maj og august

Hvis din medarbejder har holdt 10 dages ferie og fx fratræder i april, så er der formentlig ferietillæg, du mangler at afregne, da du endnu ikke har udbetalt noget. Medarbejderen har nemlig ret til ferietillæg, der svarer til de 10 dage. Du skal derfor udbetale ferietillæg for de feriedage, medarbejderen har afholdt, inden han eller hun fratræder.

Hvis medarbejderen fratræder i juni, hvor du lige har udbetalt ferietillæg i maj, men medarbejderen slet ikke har holdt noget af sin opsparede ferie, ja så kan du ikke kræve at få for meget udbetalt ferietillæg tilbage. Medmindre det står i medarbejderens overenskomst.

Hvis du vil vide mere, kan du blive klogere på ferietillæg her.

Sådan gør du i Danløn

 • Sådan fratræder du en funktionær

  Når du fratræder en medarbejder i Danløn, bliver medarbejderens tilgodehavende ferie automatisk opgjort og indberettet til eIndkomst. Det gælder uanset om du bruger FerieKonto eller har feriepenge i huset.

  • Gå til ’Medarbejder’ og ’Generelt’
  • Indtast dato i ’Fratrædelsesdato’ inden sidste lønkørsel er godkendt
  • Medarbejderen er fratrådt i systemet, når du godkender lønsedlen.


  Det er vigtigt at du husker at indtaste datoen inden sidste lønkørsel, ellers vil ferien ikke blive afregnet eller opgjort og medarbejderen er ikke korrekt fratrådt i systemet.

Kategori

Ferie

Tags:

Ferieregler Samtidighedsferie Fratrædelse

Andre interessante artikler

Artikel

Forskudsferie kan give plus på feriesaldoen

Ferieregler Samtidighedsferie

Med samtidighedsferie kan din medarbejder holde ferie i takt med, at den bliver opsparet. Men der kan være situationer, hvor der ikke er opsparet feriedage nok til at holde en ønsket ferie. Her kan du løse problemet med muligheden for forskudsferie.

Artikel

Når en medarbejder er forhindret i at holde ferie

Ferieregler Samtidighedsferie Fravær

En medarbejder opsparer 25 dages ferie i løbet af et ferieår. Men der kan være situationer, hvor en medarbejder har været forhindret i at holde sin ferie og derfor gerne vil have det overført. Men hvornår må du det? Og hvad er en feriehindring? Bliv klogere i denne artikel.

Artikel

Hvornår må din medarbejder få erstatningsferie?

Ferieregler Fravær

Ferieloven sikrer, at alle lønmodtagere har ret til at holde 25 dages ferie om året. Formålet med ferieloven er nemlig, at lønmodtagere skal have mulighed for at komme til kræfter ved at holde fri. Derfor er der naturligvis også lavet regler for, hvad der skal ske, hvis en medarbejder bliver forhindret i at holde ferie pga. af sygdom. Læs med og bliv klogere på reglerne.

Artikel

Når du har glemt at registrere ferie

Lønbehandling Fratrædelse

Alle laver fejl i ny og næ. Derfor er det rart at vide, hvad du skal gøre, hvis du har glemt at registrere ferie for en medarbejder, der har ferie med løn. Vi har lavet en guide til dig, så du hurtigt kan gennemskue, hvad du skal gøre. 

Artikel

Overførsel af ferie til næste ferieår

Ferieregler Samtidighedsferie

Står du med en medarbejder, der har ferie på kontoen, når ferieåret slutter? Eller ønsker medarbejderen at gemme ferie til senere? Så er der mulighed for at overføre det til næste ferieår. Læs med og bliv klogere på reglerne, og hvad du skal være opmærksom på.