25 feriedage i alt

Den 1. september 2020 begynder det første ferieår i den nye ferielov. Herefter kan din medarbejder holde ferie samtidig med, at den bliver opsparet. Det er nok den vigtigste ændring i den nye ferielov. Men din medarbejder fortsætter med at kunne holde 25 dages ferie på et år. Det ændrer sig heldigvis ikke.

I den gamle ferielov skulle nye på arbejdsmarkedet vente op til 1,5 år, før de kunne holde ferie med løn eller få feriepenge. Formålet med den nye ferielov er at give mulighed for at holde betalt ferie, så snart man er i arbejde.

Det giver nogle ændringer til, hvordan vi optjener og afholder ferie. Men bare rolig, så længe du husker at registrere afholdte feriedage i Danløn, behøver du ikke løbende at holde styr på, hvor meget ferie dine medarbejdere nu har opsparet eller afholdt. Danløn er helt opdateret, så du til enhver tid få et overblik over en medarbejders feriesaldo.

Ferieåret begynder den 1. september

I den nye ferielov kan dine medarbejdere bruge deres feriedage samtidig med, at de opsparer dem. Det kaldes samtidighedsferie.

Ferieåret løber fra den 1. september til den 31. august. Her optjener din medarbejder 25 feriedage.

Feriafholdelsesperioden løber samtidig fra den 1. september til den 31. december året efter. Her kan din medarbejder holde ferien, i takt med at den optjenes.

Overblik ferieår og ferieafholdelsesperiode

Ferien skal stadig planlægges

Din medarbejder optjener altså stadig 25 feriedage på et ferieår. Og medarbejderen har også stadig ret til at bruge dem alle i løbet af et år. Men din medarbejder har også mulighed for at strække feriedagene over 16 måneder. Hvis en medarbejder stadig ikke har brugt den 5. ferieuge, kan den udbetales eller overføres til næste ferieafholdelsesperiode. Det giver mere fleksibilitet.

I skal derfor fortsat være opmærksomme på at planlægge feriedagene. Men det er der nu heller ikke noget nyt i. 

Eksempel – ferieplan til hele året

Henrik har to børn i folkeskolen, og han vil gerne holde 5 feriedage til jul, en uges vinterferie og tre ugers sommerferie i juli måned. Altså 25 feriedage i alt. 

Henrik opsparer ferie i tre måneder fra september til november. Det giver lidt over 6 feriedage, som han kan bruge til ferien i december (3*2,08). Han bruger 5 feriedage, og herefter er hans feriesaldo på ca. 1 dag. 

Henrik opsparer ca. 4 feriedage mere i to måneder før vinterferien - altså i december og januar. Herefter er hans feriesaldo på ca. 5 feriedage (2*2,08+1,24). Han bruger igen 5 feriedage, og så er hans feriesaldo på 0,4 feriedage. 

Henrik har herefter fem måneder til at opspare feriedage til sommerferien i juli. Han opsparer yderligere 10 feriedage (5*2,08). Det giver ham en feriesaldo på næsten 11 feriedage (10,4+0,4).

Henrik aftaler med sin chef, at han få feriedagene fra juli og august på forskud. Det giver ham ca. 4 dage ekstra. På den måde har han 15 feriedage til at holde tre ugers sommerferie i juli  

Læs mere om muligheden for at give medarbejdere ferie på forskud på vores side med de mest stillede spørgsmål.