02 mar 2023

Ulrik Stavnsbjerg Offersen

Content Specialist

Her er tre ting, du skal vide om overenskomsten mellem HK og Dansk Erhverv

HK og Dansk Erhverv blev 1. marts enige om en overenskomstaftale, der bestemmer løn og vilkår de næste to år for 150.000 butiksansatte. Her får du overblik over de tre vigtigste punkter.

Nr. 1 – Hvad er parterne blevet enige om?

Her er en kort oversigt over det vigtigste i overenskomsten.

Medarbejderne får:

  • En lønstigning på 4,50 kroner i timen oven i mindstelønnen for en fuldtidsansat hvert år. Det svarer til en lønstigning på omkring 10-12 procent over de to år.
  • En stigning i arbejdsgiverens pensionsbidrag på to procent.

  • En stigning i deres fritvalgskonto på to procent.

Nr. 2 – Slut med nultimers-kontrakter

Hidtil har du som arbejdsgiver kunnet give din medarbejder en såkaldt nultimers-kontrakt.

Det betød, at medarbejderne ikke var garanteret et bestemt timeantal hver uge eller måned, og at arbejdsgivere kunne tildele timer efter det behov, der nu var i den pågældende butik, café eller andet.

Med den nye aftale er det slut med denne slags kontrakter.

I stedet bliver der indført en helt ny type ansættelse ved navn ’fleksibel deltidsansættelse’. Det betyder, at ansatte, der arbejder under overenskomsten, fremover kan blive ansat på:

  • Fuldtid

  • Deltid med fast timetal

  • Fleksibel deltidsansættelse

Nr. 3 – Hvad betyder fleksibel deltidsansættelse?

Hvor fuldtid eller deltid med fast timetal er kendte størrelser, er fleksibel deltidsansættelse altså en spritny ansættelsesform. Og hvad betyder det så?

Denne ansættelsesform er beregnet til bestemte grupper såsom unge under 19 år, studerende eller bijobbere. En medarbejder kan ansættes i to forskellige arbejdstidsintervaller, henholdsvis 8-15 timer om ugen eller 13-20 timer om ugen.

En medarbejder i intervallet 8-15 timer er altså garanteret mindst 8 timers arbejde om ugen, men må omvendt godt arbejde mere end de 15 timer, hvis der er behov og ønske for det.

Tags:

Regler og love Lønadministration

Relaterede indlæg