
Mette Nørlem
Juridisk ekspertHar du fået det hele med i ansættelseskontrakten?
Kan du være sikker på, at du overholder alle regler, hvis du bruger en standardkontrakt? Svaret er desværre, at det kan du ikke. Læs med i artiklen her og bliv klogere på, hvad du især skal være opmærksom på, når du laver en kontrakt med en ny medarbejder.

Hvis du har medarbejdere ansat i mere end en måned, og de arbejder mere end 8 timer om ugen i gennemsnit, skal de have en ansættelseskontrakt. Desværre kan du ikke altid være sikker på, at du har overholdt alle regler, selvom du bruger en standardkontrakt - netop for at være på den sikre side.
Der er nemlig ét punkt, som ikke findes i standardkontrakterne - og det er et krav om, at arbejdsgiveren skriver alt andet ind i kontrakten, der er væsentligt for ansættelsen. Og hvad kan det så være? Lad mig komme med et eksempel.
For en kørende sælger er det væsentligt, at han har et kørekort - og derfor skal det stå i ansættelseskontrakten. Også selvom det umiddelbart er helt indlysende.
Så hvad nu, hvis det ikke står i kontrakten?
Hvis det væsentlige punkt, det vil sige kørekortet i dette tilfælde, ikke er skrevet ind i kontrakten, enten fordi du har glemt det eller ikke har været opmærksom på det, risikerer du som arbejdsgiver at skulle betale erstatning til medarbejderen. Og det kan gå hen og blive en ret dyr fornøjelse - blot fordi du manglende punktet om kørekortet.
Hvis du omvendt mener, at punktet om kørekortet ikke er væsentligt og derfor ikke er skrevet ind i kontrakten, er situationen selvfølgelig en anden. Det betyder dog, at hvis medarbejderen mister sit kørekort, skal du som arbejdsgiver finde en anden transportordning for medarbejderen. Og det var nok heller ikke det, det var meningen.
I begge tilfælde står du som arbejdsgiver i en uheldig situation. Det er derfor rigtigt vigtigt, at du forholder dig til, om noget er væsentligt og derfor skal nævnes i ansættelseskontrakten. Og præcis hvad der væsentligt, er selvfølgelig noget, du skal afgøre. Det kan sagtens være forskelligt fra medarbejder til medarbejder.
Vil du have helt styr på ansættelseskontrakten?
Vil du være helt sikker på, at alt er i orden i dine medarbejderes ansættelseskontrakter, vil du kende reglerne for godtgørelse, og hvad du skal gøre, hvis noget ændres, foreslår jeg, at du deltager i vores nye kursus om ansættelseskontrakter. På kurset vil du også få gennemgået de stramninger af reglerne, der er på vej. Så er du sikker på, at du også i fremtiden har helt styr på ansættelseskontrakterne.
Tags:
Relaterede indlæg

OK2025 – her er, hvad du skal vide
De seneste måneders forhandlinger er nu afsluttet, og resultatet af OK25 er blevet vedtaget med bred opbakning. I dette blogpost har vi samlet alt det, du har brug for at vide.

Ulrik Stavnsbjerg Offersen
Content Specialist
Her er satserne for 2025
2025 er lige rundt om hjørnet, og et nyt år er altid lig med nye satser. Få det store overblik over satserne for 2025 her.

Ulrik Stavnsbjerg Offersen
Content Specialist
Automatisk udbetaling af ferietillæg i Danløn
I Danløn bliver ferietillægget til dine funktionærer nu udbetalt helt automatisk i maj og august. Og samtidig bliver det skyldige ferietillæg automatisk udregnet og udbetalt på den sidste lønseddel, når en medarbejder fratræder.

Susanna Christina Møller
Marketing Project Manager
12 spørgsmål og svar om afskaffelsen af store bededag
Store bededag som helligdag er afskaffet fra den 1. januar 2024 og er nu en helt almindelig arbejdsdag. Det betyder, at den løn, som dine medarbejdere tjener den dag er præcis den samme som på alle andre almindelige arbejdsdage.
