02 jul 2023

Mette Nørlem

Juridisk ekspert

Får jeg en bøde, hvis der er rod i ansættelseskontrakten?

Det ultrakorte svar er 'måske'. Hvis der er tilpas store fejl i de ansættelseskontrakter, som du giver til dine medarbejdere, kan du risikere at få en bøde. Hvis fejlene er små og ubetydelige, får du ingen bøde.

Hvilke typer fejl udløser så en bøde? Og hvor store er bøderne?

I dette blogindlæg dykker jeg ned i detaljerne og besvarer blandt andet de to spørgsmål.

Når du er færdig med at læse, kan du med ro i sindet udarbejde alle ansættelseskontrakter uden at risikere at få en bøde.

Lad os komme i gang!

Har alle medarbejdere krav på en ansættelseskontrakt?

Nej, faktisk ikke.

Det er kun medarbejdere, der arbejder i gennemsnit mere end tre timer om ugen fire uger i træk, som har krav på at få en ansættelseskontrakt.

En ansættelseskontrakt er i så fald både lovpligtig og vigtig, da den sikrer, at medarbejderne har et fuldt overblik over, hvad de har af rettigheder og pligter i jobbet.

Hvad skal med i en ansættelseskontrakt, før den er juridisk gyldig?

Det er jo det helt store spørgsmål, og jeg har tidligere beskrevet de 15 obligatoriske punkter til alle ansættelseskontrakter.

Hvilke fejl kan udløse en bøde?

Selvom du som arbejdsgiver har pligt til at udstede en korrekt ansættelseskontrakt, så skelner man alligevel mellem små og ubetydelige fejl og de større fejl og mangler.

Hvis du for eksempel har glemt at angive arbejdsstedet, eller hvornår lønnen udbetales - ja, så er det jo en fejl.

Men sagen er den, at fejlen sandsynligvis ikke giver anledning til nogen tvivl. Medarbejderen ved godt, hvor han eller hun skal møde, og hvornår lønnen udbetales. I disse tilfælde er godtgørelsen normalt højst 1000 kroner. 

Hvis fejlen derimod handler om uklar formulering eller et punkt, der helt mangler, og som derfor giver anledning til tvivl - ja, så stiger prisen. Godtgørelsen kan udgøre op til 13 ugers løn og under skærpende omstændigheder helt op til 20 ugers løn.

Hvis det for eksempel ikke står beskrevet, at overarbejde kan kræves, og hvordan det afregnes, kan den mangelfulde kontrakt pludselig give anledning til tvivl.  

Virksomhedens image er på spil

Husk endelig, at der er andre og mindst lige så vigtige ting på spil som en bøde i kroner og ører. Og det er din virksomheds image.

Rod i ansættelseskontrakterne kan hurtigt give en arbejdsgiver et dårligt image. For selv om arbejdsgiver ikke har dårlige hensigter, så kan rod i papirerne sende signaler om, at der ikke er styr på tingene.

Lær alt om ansættelseskontrakter

Vil du vide mere om, hvordan du sikrer dig, at dine ansættelseskontrakter lever op til kravene? Eller høre om de stramninger, der er på vej i lovgivningen om netop ansættelseskontrakter? Eller ønsker du blot at dykke endnu længere ned i krav og muligheder i ansættelseskontrakten?

Så vi jeg opfordre dig til at deltage i Lønskolens halvdagskursus Få styr på ansættelseskontrakten.

Der er også hjælp at hente, hvis du som Danløn kunde tilkøber Danløn HR. Her får du blandt andet otte juridisk godkendte skabeloner til ansættelseaftaler.

Tags:

HR Regler og love

Relaterede indlæg