25 jun 2020

Mette Nørlem

Juridisk ekspert

Sådan udbetaler du ferietillæg

Dine medarbejdere, der har ferie med løn, har formentlig været vant til at få hele deres ferietillæg udbetalt i maj måned. Som én stor pose lommeferiepenge. Men med den nye ferielov vil det ændre sig, og du får flere muligheder for, hvordan du vil udbetale pengene. I denne artikel vil jeg forsøge at gøre dig klogere, inden du tager stilling til, hvordan ferietillæg skal udbetales i din virksomhed.

Du kan ikke længere udbetale det hele i maj

Tidligere har mange virksomheder udbetalt hele ferietillægget lige før sommerferien, men den går ikke længere. Ferieåret løber jo nu d. 1. september til 31. august, og ferietillægget skal beregnes løbende af lønnen i hele ferieåret. Derfor kan vi af gode grunde ikke udbetale det før sommerferien – for vi kender jo ikke lønnen i juni, juli og august allerede i maj måned, vel?

Nu tænker du måske, at du bare kan vente med at udbetale hele beløbet til ferieåret slutter 31. august. Men det er ikke lovligt.

Tanken er nemlig, at ferietillæg skal være til rådighed, når medarbejderen holder sin ferie. Da de fleste holder ferie i sommermånederne, så skal den første – og den største del – af beløbet være til rådighed inden ferien.

Dine muligheder

I den nye ferielov er der åbnet op for to muligheder. Du skal bare beslutte, hvad der passer din virksomhed bedst. 

Husk, ferietillægget kun skal udbetales til de medarbejdere, der har ferie med løn. Ferietillægget er på 1 % af lønnen, medmindre du har en anden aftale med dine medarbejdere, eller der står noget andet i medarbejderens overenskomst. 

Mulighed 1: I takt med ferien

Du kan udbetale ferietillæg i takt med, at medarbejderen holder ferie. Hvis en medarbejder holder én uges ferie, skal du derfor udbetale 1/5 af medarbejderens samlede ferietillæg.

Mulighed 2: I to rater

Du kan vælge at udbetale ferietillæg i to rater. Den første rate skal du udbetale d. 31. maj, og den gælder for ni måneder. Den anden rate skal du udbetale d. 31. august, og den gælder for de sidste tre måneder.

Fordele ved at udbetale i takt med ferie

  • Du ved med sikkerhed, at du kun betaler det ferietillæg, din medarbejder har krav på. Hvis fx en medarbejder gemmer al ferie til efteråret, har du lagt et stort beløb ud allerede i maj måned.
  • Hvis dine medarbejderes ferieplaner er meget anderledes end skolernes ferie (fx meget ferie i vinterhalvåret), så kan dine medarbejdere måske få større glæde af denne løsning.

Fordele ved at udbetale i to rater

  • Du ved præcis, hvornår du skal betale ferietillæg til alle medarbejdere, der har ferie med løn.
  • Du ved også nogenlunde, hvor meget du skal betale de to gange om året.
  • Det er ens for alle medarbejdere.
  • Dine medarbejdere er jo vant til en større pose penge i maj, og de vil måske få større glæde af én stor og én mindre udbetaling om året end mindre beløb i takt med deres ferie.

Hvis du har et system, som let administrerer det, så gør det ikke den store forskel rent økonomisk, om du gør det ene eller det andet. Derfor bør du vælge ud fra, hvad du og dine medarbejdere får mest glæde af.

Ny ferielov - nye muligheder

Den nye ferielov giver dig en række nye muligheder, som du skal tage stilling til. Der ligger allerede en guide klar til dig nu, så du nemt kan finde frem til, hvad du skal tage stilling til i den nye ferielov. Rigtig god læselyst!

Og husk, hvis du har brug for et godt råd, kan du også ringe til vores Ferielinje via Danløn Direkte hver dag fra 10 til 14 helt frem til 30. september. 

Tags:

Ferielov Regler og love

Relaterede indlæg