(Frit)valg på alle hylder

Har du også svært ved at kende forskel på søgnehelligdagsbetaling og fritvalgsopsparing?  

Ikke overraskende sætter mange lighedstegn mellem søgnehelligdag og fritvalg, men de to begreber betyder noget vidt forskelligt i lønuniverset. Danløn giver dig her en forklaring på, hvad fritvalg dækker over.

 

Det skal du vide om fritvalg

Hvis din virksomhed er dækket af en overenskomst, bliver en procentdel af dine medarbejderes ferieberettigede løn sat ind på en fritvalgsopsparing eller udbetalt i perioden. 

Pengene går direkte i dine medarbejderes lommer, og de bestemmer selv, om de vil bruge dem som en ekstra lønudbetaling eller ekstra pensionsopsparing. 

Overenskomsten afgør både, hvor stor en procentdel af dine medarbejderes løn, der går til fritvalgsopsparingen, og hvornår du skal udbetale pengene til dine medarbejdere. Typisk er der angivet en konkret udbetalingsmåned i aftalen. 

Procentsatsen indsætter du i Danløn under ’Medarbejder’, hvorefter du klikker på 'Ferie & SH’, ’Fritvalgsordning %’. 

Som udgangspunkt har både funktionærer og timelønnede ret til at indgå i en fritvalgsordning, så længe virksomheden er dækket af en overenskomst.

Fritvalg er ikke et lovkrav, men er din virksomhed ikke dækket af en overenskomst, kan du stadigvæk indgå en aftale om en fritvalgsordning med dine medarbejdere.

Fritvalg er lig med frit valg

Selvom du har ansvaret for at hensætte og udbetale en del af dine medarbejderes løn på en fritvalgsopsparing, er det overenskomstaftalen, der bestemmer, hvordan og hvornår udbetalingen skal ske. 

Du indtaster oplysningerne under 'Medarbejder', 'Ferie & SH'. Derefter klikker du på 'Fritvalgsordning', hvor du har mulighed for at vinge af, om dine medarbejdere skal have fritvalgsudbetalingen løbende eller som opsparing. 

Går din virksomhed eksempelvis under KLs overenskomstaftale for håndværkere, kan du enten udbetale fritvalgsbeløbet kontant eller på dine medarbejderes AM-pensionsordning. 

Tip til bogføring  

På samme måde som med SH er det nemt at bogføre fritvalgsudbetalingerne. 
Under 'Lønberegning', 'Ferie & SH', kan du vinge af, om du vil udbetale fritvalgsbeløbet helt eller delvist per medarbejder. 

Vil du udbetale fritvalgsbeløbet samlet for alle dine medarbejdere, klikker du på 'Lønafregning', hvor du vinger 'Udbetal saldo på fritvalgsordning' af. 

Fritvalg er lønhåndteringens svar på et luksusproblem, for mulighederne er mange, når det kommer til udbetaling. Husk derfor at sætte dig grundigt ind i overenskomsten, så du og dine medarbejdere er sikre på at overholde alle regler og love fra myndighedernes side, når du laver løn. 

Kategori

Ferielov

Tags:

Fritvalg