(Frit)valg på alle hylder

Har du også svært ved at kende forskel på søgnehelligdagsbetaling og fritvalgsopsparing?  

Ikke overraskende sætter mange lighedstegn mellem søgnehelligdag og fritvalg, men de to begreber betyder noget vidt forskelligt i lønuniverset. Danløn giver dig her en forklaring på, hvad fritvalg dækker over.

 

Det skal du vide om fritvalg

Hvis din virksomhed er dækket af en overenskomst, bliver en procentdel af dine medarbejderes ferieberettigede løn sat ind på en fritvalgsopsparing eller udbetalt i perioden. 

Pengene går direkte i dine medarbejderes lommer, og de bestemmer selv, om de vil bruge dem som en ekstra lønudbetaling eller ekstra pensionsopsparing. 

Overenskomsten afgør både, hvor stor en procentdel af dine medarbejderes løn, der går til fritvalgsopsparingen, og hvornår du skal udbetale pengene til dine medarbejdere. Typisk er der angivet en konkret udbetalingsmåned i aftalen. 

Procentsatsen indsætter du i Danløn under ’Medarbejder’, hvorefter du klikker på 'Ferie & SH’, ’Fritvalgsordning %’. 

Som udgangspunkt har både funktionærer og timelønnede ret til at indgå i en fritvalgsordning, så længe virksomheden er dækket af en overenskomst.

Fritvalg er ikke et lovkrav, men er din virksomhed ikke dækket af en overenskomst, kan du stadigvæk indgå en aftale om en fritvalgsordning med dine medarbejdere.

Fritvalg er lig med frit valg

Selvom du har ansvaret for at hensætte og udbetale en del af dine medarbejderes løn på en fritvalgsopsparing, er det overenskomstaftalen, der bestemmer, hvordan og hvornår udbetalingen skal ske. 

Du indtaster oplysningerne under 'Medarbejder', 'Ferie & SH'. Derefter klikker du på 'Fritvalgsordning', hvor du har mulighed for at vinge af, om dine medarbejdere skal have fritvalgsudbetalingen løbende eller som opsparing. 

Går din virksomhed eksempelvis under KLs overenskomstaftale for håndværkere, kan du enten udbetale fritvalgsbeløbet kontant eller på dine medarbejderes AM-pensionsordning. 

Tip til bogføring  

På samme måde som med SH er det nemt at bogføre fritvalgsudbetalingerne. 
Under 'Lønberegning', 'Ferie & SH', kan du vinge af, om du vil udbetale fritvalgsbeløbet helt eller delvist per medarbejder. 

Vil du udbetale fritvalgsbeløbet samlet for alle dine medarbejdere, klikker du på 'Lønafregning', hvor du vinger 'Udbetal saldo på fritvalgsordning' af. 

Fritvalg er lønhåndteringens svar på et luksusproblem, for mulighederne er mange, når det kommer til udbetaling. Husk derfor at sætte dig grundigt ind i overenskomsten, så du og dine medarbejdere er sikre på at overholde alle regler og love fra myndighedernes side, når du laver løn. 

Kategori

Ferielov

Tags:

Fritvalg Vejledning

Andre interessante artikler

Artikel

Nye sorteringsmuligheder i ferieregnskabet

Ferieregnskab Rapport Vejledning

Vi har lavet en række tilpasninger i ferieregnskabet, som gør det muligt for dig at sortere dine data på tre områder.

Artikel

Når feriepengene er afregnet forkert

Ferieregistrering Rettelser Vejledning

Vi har lavet en guide til dig, så du hurtigt kan gennemskue, hvordan du laver en rettelse af feriepengeafregning, uanset om du er kommet til at afregne for lidt eller for mange feriepenge til din medarbejder. 

Artikel

Overførsel af ferie til næste ferieår

Ferieregistrering Ferieoverførsel Vejledning

Har du medarbejdere, der ikke har fået afholdt al deres ferie inden udgangen af ferieåret, kan du indgå en aftale og lade dem overføre op til fem dage til næste ferieår. 

Artikel

Start og slut ferieåret i Danløn med et brag

Ferieregistrering Ferieår Feriefridage Ferietillæg Vejledning

Her får du en tjekliste til, hvad du skal være opmærksom på, når du afslutter det gamle ferieår og starter det nye, så du undgår unødvendige svipsere og bøvl med rettelser. 

Artikel

Sådan håndterer du ferietillæg i Danløn

Ferietillæg Ferieår Ferieregistrering Vejledning

Når sommerferien rykker tættere på, og du skal til at tage hul på et nyt ferieår, så medfølger der også udbetaling af ferietillæg for visse medarbejdertyper. Du får derfor en række tip til, hvordan du håndterer ferietillæg i Danløn, så du kan manøvrere udenom unødvendigt bøvl og manuelle rettelser.