Hvornår må din medarbejder få erstatningsferie?

Ferieloven sikrer, at alle lønmodtagere har ret til at holde 25 dages ferie om året. Formålet med ferieloven er nemlig, at lønmodtagere skal have mulighed for at komme til kræfter ved at holde fri. Derfor er der naturligvis også lavet regler for, hvad der skal ske, hvis en medarbejder bliver forhindret i at holde ferie pga. af sygdom. Læs med og bliv klogere på reglerne.

Der er to forskellige sæt regler, du skal kende, når det kommer til feriehindring ved sygdom. De to sæt gælder alt afhængigt af, hvornår medarbejderen bliver syg.

Du skal derfor først og fremmest have styr på, om medarbejderen bliver syg inden eller efter ferien er gået i gang.

Syg før feriens start

Mange kender det, at de fredag eftermiddag slutter arbejdsdagen og går på ferie. Men i ferielovens forstand går medarbejderen først på ferie, når han eller hun egentligt skulle have været mødt ind på arbejdet – f.eks. mandag morgen kl. 8. 

Så hvis en medarbejder bliver syg i weekenden, inden ferien fx starter mandag kl. 8, så kan medarbejderen give besked om, at han eller hun er forhindret i at gå på ferie pga. sygdom.

På den måde udskifter medarbejderen feriedage til sygedage og får mulighed for at holde ferie på et senere tidspunkt. Eller når medarbejderen bliver rask. Det skal du huske at notere, når du bogfører lønnen.

Syg efter feriens start

Det kan ske, at medarbejderen bliver syg undervejs i ferien. Her er der nogle andre regler, der gælder. Og medarbejderen kan i nogle situationer have krav på erstatningsferie.

Der er dog en række krav, der skal være opfyldt:

Medarbejderen:

  • Medarbejderen kan først få erstatningsferie efter fem karensdage.
  • Medarbejderen skal melde sig syg efter de regler, der normalt gælder ved sygemelding. Ellers tæller karensdagene først fra den dag, medarbejderen melder sig syg.
  • Medarbejderne skal komme med – og betale for – en lægeerklæring, der dokumenterer sygdom.

Hvad er karensdage?

Der skal gå fem sygedage fra den dag, medarbejderen er sygemeldt, før han eller hun kan få erstatningsferie. Det kaldes karensdage. De fem dage gælder for en medarbejder, der har optjent fuld ferie.

Har medarbejderen optjent mindre end 25 feriedage, skal karensdagene reduceres forholdsmæssigt.

Nogle medarbejdere kan derfor tænke, at det ikke giver mening at sygemelde sig i en ferie, hvis han eller hun håber på at blive hurtigt rask. Det er dog en god ide at gøre det alligevel. For medarbejderen skal kun have fem karensdage i alt på et år.

Så selvom der måske kun er fire dages sygdom i sommerferien, så kunne det jo være, at han eller hun var uheldig at blive syg i fire dage i den næste ferie. Så hvis medarbejderen samlet set har haft mere end fem dages sygdom (karensdage), kan han eller hun altså få erstatningsferie for resten.

Feriefridage gælder ikke altid

Reglerne om erstatningsferie gælder kun for ferie optjent efter ferielovens regler for samtidighedsferie. De gælder derfor ikke for feriefridage. Der kan dog være nogle overenskomster, der giver ret til erstatningsferie, hvis medarbejderen bliver syg i forbindelse med afholdelse af feriefridage, så husk at tjekke overenskomsten.

Forhindret i at holde ferie

Der kan være andre årsager end sygdom, som kan forhindre en medarbejder i at holde ferie. Bliv klogere på, hvad der gælder som feriehindringer.

Kategori

Ferie

Tags:

Ferieregler Fravær

Andre interessante artikler

Artikel

Forskudsferie kan give plus på feriesaldoen

Ferieregler Samtidighedsferie

Med samtidighedsferie kan din medarbejder holde ferie i takt med, at den bliver opsparet. Men der kan være situationer, hvor der ikke er opsparet feriedage nok til at holde en ønsket ferie. Her kan du løse problemet med muligheden for forskudsferie.

Artikel

Når en medarbejder er forhindret i at holde ferie

Ferieregler Samtidighedsferie Fravær

En medarbejder opsparer 25 dages ferie i løbet af et ferieår. Men der kan være situationer, hvor en medarbejder har været forhindret i at holde sin ferie og derfor gerne vil have det overført. Men hvornår må du det? Og hvad er en feriehindring? Bliv klogere i denne artikel.

Artikel

Overførsel af ferie til næste ferieår

Ferieregler Samtidighedsferie

Står du med en medarbejder, der har ferie på kontoen, når ferieåret slutter? Eller ønsker medarbejderen at gemme ferie til senere? Så er der mulighed for at overføre det til næste ferieår. Læs med og bliv klogere på reglerne, og hvad du skal være opmærksom på.

Artikel

Alt, du skal vide om samtidighedsferie

Ferieregler Samtidighedsferie

Med samtidighedsferie og den nye ferielov kan du og dine medarbejdere bruge feriedage i takt med, at de bliver opsparet. Og feriedagene kan fordeles ud over hele 16 måneder. Det gør planlægning af ferie mere fleksibel.

Artikel

Sådan håndterer du ferie, når en medarbejder fratræder

Ferieregler Samtidighedsferie Fratrædelse

Har du styr på, hvad du skal gøre med ferien, hvis en af dine medarbejdere fratræder? Vi klæder dig på, så du nemt og hurtigt kan håndtere ferieopgørelsen, når en medarbejder stopper. Uanset om han er funktionær eller timelønnet, og uanset om du har en feriekasse eller feriepenge i huset.