Forskudsferie kan give plus på feriesaldoen

Med samtidighedsferie kan din medarbejder holde ferie i takt med, at den bliver opsparet. Men der kan være situationer, hvor der ikke er opsparet feriedage nok til at holde en ønsket ferie. Her kan du løse problemet med muligheden for forskudsferie.

Som arbejdsgiver kan du give feriedage på forskud. Det er en af de nye muligheder, den nye ferielov har bidraget med. For medarbejderen kan det lyde som en nem løsning at få feriedage på forskud, hvis der mangler lidt på feriesaldoen. Og det er det skam også i Danløn.

Men forskudsferie er ikke noget, dine medarbejdere kan kræve at få. Det er blot en mulighed ved samtidighedsferie, som I kan bruge, hvis både medarbejder og arbejdsgiver er enige om det. 

Loft på forskudsferie

Du skal være opmærksom på, at en medarbejder kun har ret 25 feriedag på et år. Du bør derfor ikke give mere forskudsferie, end der kan opspares i løbet ferieåret. Du bør derfor fx ikke give en medarbejder 5 feriedage på forskud i august, da der kun er én måned tilbage i ferieåret at opspare dem. Ferieåret slutter nemlig 31. august.

Vær opmærksom på, at gæld fra forskudsferie ikke bliver overført, når et nyt ferieår begynder. Derfor er det vigtigt ikke at give din medarbejder for meget forskudsferie, da der skal være tid nok til at afdrage det igen. Du kan altid finde saldoen for forskudsferie fra forrige år.

Fordele og ulemper ved forskudsferie

I nogle situationer kan det være en god løsning at give medarbejdere ferie på forskud. Særligt efterårsferie og sommerferie kan være en udfordring for nogle medarbejderes ferieplaner, hvis ikke du som arbejdsgiver vil give forskudsferie. Det kan også give fleksibilitet ved impulsive ferieplaner.

I andre situationer er det ikke så godt. Hvis du giver en medarbejder meget forskudsferie, kan der gå lang tid, før ferien er sparet op igen. For timelønnede medarbejdere betyder det også, at du også skal udbetale feriepengene, før de reelt er optjent. Og sidst er der risikoen for, at en medarbejder stopper, før ferien er sparet op igen.

Det er derfor en god ide at tage stilling til, om og hvor meget forskudsferie, du vil give dine medarbejdere.

Tag stilling, før du siger ja 

 • Må alle typer af medarbejdere gå i minus? 
 • Hvor længe skal en medarbejde have været ansat for at gå i minus? 
 • Hvor mange dage må en medarbejder højst gå i minus? 
 • Kan dit lønsystem håndtere forskudsferie? (Det kan Danløn, naturligvis).

Vores ekspert, Mette Nørlem, har skrevet om fordele og ulemper ved forskudsferie, som du kan læse, hvis du vil vide mere inden du beslutter dig.

En god aftale om forskudsferie

Det er vigtigt du får lavet en god aftale med din medarbejder. Derfor har vi lavet en tjekliste til dig. Ved at bruge den sikrer du for det første at feriesaldo må gå i minus og først komme i plus igen, når medarbejderen har opsparet nok ferie til at udligne det. For det andet sikrer du, at du må modregne i medarbejderens løn, hvis han eller hun fratræder sin stilling med minus på feriesaldoen.

Brug tjeklisten til forskudsferie og få en god aftale.

Ferieforskud ved ferielukning

Hvis jeres virksomhed holder ferielukket, så er reglen den, at din medarbejder skal holde ferie for egen regning.

Det gælder dog ikke for en ny medarbejder, der ikke har opsparet ferie nok. Han eller hun må i stedet vælge mellem at:

 • bruge feriepenge fra tidligere job
 • holde ferie uden løn
 • aftale feriedage på forskud.

Hvis du har en medarbejder, som har været ansat hele ferieåret, men som ikke har optjent feriedage nok, så skal du i stedet lade medarbejderens ferieregnskab gå i minus med de dage, der mangler. Det kan fx ske, hvis en medarbejder har været på barselsorlov eller har været sygemeldt på sygedagpenge. I de situationer kan det nemlig ske, der ikke er opsparet nok ferie.

Eksempel – efterårsferie i oktober

Torben vil gerne holde 5 dages efterårsferie i oktober, hvor han skal passe sine to børnebørn. Da det nye ferieår begynder i september 2020, opsparer Torben 2 feriedage for september, som han kan bruge i oktober. Det er dog ikke helt nok.

Du vælger derfor at give Torben forskudsferie for november og december. På den måde har Torben 6 feriedage på kontoen, han skal bruge på en efterårsferie med sine børnebørn.

Sådan gør du i Danløn

 • Sådan ser du saldo for forskudsferie

  Du kan altid følge med i den samlede saldo for alle medarbejderes forskudsferie.

  • Gå til ’Ferie’ og ’Forskudsferie’.
  • Se den samlede ferie, du har givet på forskud


  Du kan også se forskudsferie for hver enkelt medarbejder.

  • Gå til ’Medarbejder’ og ’Saldo ferie & SH’.
  • Se medarbejderens feriesaldo inkl. forskudsferie.
 • Sådan registrerer du forskudsferie for funktionærer
  • Gå til ’Lønberegning’ og ’Ferie SH’.
  • Indtast antal afholdte feriedage i ’Afholdte feriedage’.
  • Indtast antallet af feriedage, medarbejderen skal have på forskud i ’Heraf forskudsferie’.


  Vær opmærksom på, at du i Danløn kun kan indtaste forskudsferie, hvis der ikke er nok ferie til rådighed. Med andre ord kan du ikke give forskudsferie, som ikke bliver brugt.

  Medarbejderen kan løbende følge med i feriesaldoen på lønsedlen og se skyldig forskudsferie.

Kategori

Ferie

Tags:

Ferieregler Samtidighedsferie

Andre interessante artikler

Artikel

Når en medarbejder er forhindret i at holde ferie

Ferieregler Samtidighedsferie Fravær

En medarbejder opsparer 25 dages ferie i løbet af et ferieår. Men der kan være situationer, hvor en medarbejder har været forhindret i at holde sin ferie og derfor gerne vil have det overført. Men hvornår må du det? Og hvad er en feriehindring? Bliv klogere i denne artikel.

Artikel

Hvornår må din medarbejder få erstatningsferie?

Ferieregler Fravær

Ferieloven sikrer, at alle lønmodtagere har ret til at holde 25 dages ferie om året. Formålet med ferieloven er nemlig, at lønmodtagere skal have mulighed for at komme til kræfter ved at holde fri. Derfor er der naturligvis også lavet regler for, hvad der skal ske, hvis en medarbejder bliver forhindret i at holde ferie pga. af sygdom. Læs med og bliv klogere på reglerne.

Artikel

Overførsel af ferie til næste ferieår

Ferieregler Samtidighedsferie

Står du med en medarbejder, der har ferie på kontoen, når ferieåret slutter? Eller ønsker medarbejderen at gemme ferie til senere? Så er der mulighed for at overføre det til næste ferieår. Læs med og bliv klogere på reglerne, og hvad du skal være opmærksom på.

Artikel

Alt, du skal vide om samtidighedsferie

Ferieregler Samtidighedsferie

Med samtidighedsferie og den nye ferielov kan du og dine medarbejdere bruge feriedage i takt med, at de bliver opsparet. Og feriedagene kan fordeles ud over hele 16 måneder. Det gør planlægning af ferie mere fleksibel.

Artikel

Sådan håndterer du ferie, når en medarbejder fratræder

Ferieregler Samtidighedsferie Fratrædelse

Har du styr på, hvad du skal gøre med ferien, hvis en af dine medarbejdere fratræder? Vi klæder dig på, så du nemt og hurtigt kan håndtere ferieopgørelsen, når en medarbejder stopper. Uanset om han er funktionær eller timelønnet, og uanset om du har en feriekasse eller feriepenge i huset.