Overførsel af ferie til næste ferieår

Står du med en medarbejder, der har ferie på kontoen, når ferieåret slutter? Eller ønsker medarbejderen at gemme ferie til senere? Så er der mulighed for at overføre det til næste ferieår. Læs med og bliv klogere på reglerne, og hvad du skal være opmærksom på.

Der kan være forskellige grunde til, at du eller din medarbejder vil overføre restferie. Det kan være din medarbejder ønsker at spare op til en længere ferie senere. Eller måske tiden bare er fløjet afsted, og restferien ikke lige er blevet planlagt. Men uanset hvad årsagen er, så er det ofte muligt at overføre restferie.

Hvad er reglerne for overførsel af ferie?

I den gamle ferielov var det kun fastlønnede medarbejdere, som kunne overføre ferie i slutningen af et ferieår. Men med samtidighedsferien fra d. 1. september 2020 får timelønnede også mulighed for at overføre restferie.

Der er dog nogle krav, der skal være opfyldt, først:

 • Medarbejderen skal have holdt 20 dages ferie i løbet af ferieåret.
 • Overførsel skal være en skriftlig aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder.
 • Det er dit ansvar at give besked til FerieKonto eller den feriekasse, din virksomhed bruger.

Hvis en medarbejder har ferie til gode, og I ikke laver en aftale om at overføre det, er reglen den, at du skal udbetale den overskydende ferie til medarbejderen.

Du skal dog være opmærksom på, at der kan være andre regler på spil, hvis din virksomhed har indgået en overenskomst.

Hvor meget ferie kan jeg overføre?

Så længe medarbejderen har holdt 20 feriedage, kan I aftale at overføre resten til næste ferieår.

I ferieloven er der ingen begrænsninger på, hvor meget ferie, der med årene må spares op. Det betyder, at hvis en medarbejder fx tre år i træk overfører en uges restferie, så har den medarbejder hele 8 ugers ferie at bruge i det fjerde år.

Hvis medarbejderen ikke har holdt fire ugers ferie, kan medarbejderen ikke få restferien overført eller udbetalt. I den situation skal du overføre feriepengene til Lønmodtagernes Feriefond. Og så får hverken du eller din medarbejder glæde af den opsparede ferie. Det er derfor en rigtig god ide for jer begge, at ferien bliver holdt.

Der er fordele og ulemper ved at overføre ferie – det kan være værd at overveje, inden du siger ja til at overføre en medarbejders ferie.

Du kan blive klogere på fordele og ulemper ved overførsel af ferie her.

Ingen regel uden undtagelse - feriehindringer

Der kan være situationer, hvor din medarbejder er blevet forhindret i at holde sin ferie. Det kan fx være på grund af lang tids sygdom eller barsel. I de situationer, hvor det ikke har været muligt at holde optjent ferien, skal du overføre det til næste ferieår.

Særlige regler i miniferieåret

Det korte ferieår slutter d. 31. august 2020. Hvis din medarbejder ikke har afholdt alle feriedage i miniferieåret, så bruger Danløn automatisk feriedagene i det nye ferieår, som begynder d. 1. september. 2020.

Du kan læse mere om reglerne for miniferieåret, der løber fra 1. maj til 31. august 2020.

Restferie fra 2018?

Hvis du stadig ikke har overført restferie for 2018, skal du gøre det hurtigst muligt. Det er den ferie, der skulle have været holdt fra 1. maj 2019 til 30. april 2020.

Din seneste frist for at overføre restferie fra 2018 er med lønkørslen for august 2020.

Sådan gør du i Danløn

 • Sådan overfører du ferie

  Hvis du skal overføre ferie fra et ferieår til et andet, er det heldigvis nemt at håndtere i Danløn. Første skridt er at flytte de optjente feriedage fra ét ferieår til det næste.

  • Gå til ’Lønberegning’ og herunder ’Rettelser’
  • Indtast antal dage, du vil overføre i ’Afholdte dage’ under 2018
  • Indtast samme antal dage i ’Optjente dage’ under 2019


  Næste skridt bliver at flytte feriepengene, der hører til feriedagene. Dette er kun aktuelt for medarbejdere, der har ferie med løn.

  • Gå til ’Lønberegning’ og herunder ’Rettelser’
  • Gå til ’Feriepenge’. Skriv beløbet med negativt fortegn under 2018 og omvendt under 2019.


  Så er feriepengene overført, og du kan være sikker på, at det hele er registreret rigtigt i systemet.

Kategori

Ferie

Tags:

Ferieregler Samtidighedsferie

Andre interessante artikler

Artikel

Forskudsferie kan give plus på feriesaldoen

Ferieregler Samtidighedsferie

Med samtidighedsferie kan din medarbejder holde ferie i takt med, at den bliver opsparet. Men der kan være situationer, hvor der ikke er opsparet feriedage nok til at holde en ønsket ferie. Her kan du løse problemet med muligheden for forskudsferie.

Artikel

Når en medarbejder er forhindret i at holde ferie

Ferieregler Samtidighedsferie Fravær

En medarbejder opsparer 25 dages ferie i løbet af et ferieår. Men der kan være situationer, hvor en medarbejder har været forhindret i at holde sin ferie og derfor gerne vil have det overført. Men hvornår må du det? Og hvad er en feriehindring? Bliv klogere i denne artikel.

Artikel

Hvornår må din medarbejder få erstatningsferie?

Ferieregler Fravær

Ferieloven sikrer, at alle lønmodtagere har ret til at holde 25 dages ferie om året. Formålet med ferieloven er nemlig, at lønmodtagere skal have mulighed for at komme til kræfter ved at holde fri. Derfor er der naturligvis også lavet regler for, hvad der skal ske, hvis en medarbejder bliver forhindret i at holde ferie pga. af sygdom. Læs med og bliv klogere på reglerne.

Artikel

Alt, du skal vide om samtidighedsferie

Ferieregler Samtidighedsferie

Med samtidighedsferie og den nye ferielov kan du og dine medarbejdere bruge feriedage i takt med, at de bliver opsparet. Og feriedagene kan fordeles ud over hele 16 måneder. Det gør planlægning af ferie mere fleksibel.

Artikel

Sådan håndterer du ferie, når en medarbejder fratræder

Ferieregler Samtidighedsferie Fratrædelse

Har du styr på, hvad du skal gøre med ferien, hvis en af dine medarbejdere fratræder? Vi klæder dig på, så du nemt og hurtigt kan håndtere ferieopgørelsen, når en medarbejder stopper. Uanset om han er funktionær eller timelønnet, og uanset om du har en feriekasse eller feriepenge i huset.