
Ulrik Stavnsbjerg Offersen
Content SpecialistStort ja til nye overenskomstaftaler
Et massivt flertal har i dag stemt ja til de nye overenskomstaftaler, som gælder fra 1. marts 2023 og to år frem. 600.000 privatansatte kan se frem til blandt andet lønstigninger og bedre barselsvilkår.

59,3% af fagforeningsmedlemmerne har deltaget i afstemningen om de nye overenskomster, og resultatet er ikke til at tage fejl af.
79% af arbejdstagerne og 100% af arbejdsgiverne stemte ja, og dermed er overenskomsterne vedtaget og kan træde i kraft.
Lønstigninger på vej
De nye overenskomster gælder i to år og for rundt regnet 600.000 privatansatte, men der er forskel på indholdet fra branche til branche.
Der er dog nogle tiltag, som går igen i de fleste overenskomster:
- Lønstigninger
- Mere arbejdsgiverbetalt pension
- Fritvalgskontoen stiger
- Bedre barselsvilkår - særligt for far
Flere af fagbevægelsens topforhandlere forventer, at lønstigningerne vil ende på 11-12% over de næste to år, når virksomhedernes lokalaftaler er på plads.
Lokalaftalerne gør, at overenskomsterne bliver skræddersyede til de enkelte virksomheder, så de bliver mere relevante og fleksible.
Overenskomster påvirker flere brancher
Industrien, byggebranchen, finansområdet, detailhandlen, transportområdet, malere og hotel- og restaurationsbranchen er omfattet af de nye overenskomster, men faktisk vil overenskomsterne have betydning for langt flere brancher.
Konkurrencen om de bedste medarbejdere gør nemlig, at andre virksomheder må gentænke deres vilkår, så de matcher de nye overenskomster. Det er nemlig mere attraktivt at få 160 kr. i timen, end det er at få 110 kr. i timen.
Overenskomsterne trådte i kraft 1. marts, og det betyder, at 600.000 medarbejdere nu skal have deres ekstra løn og pension med tilbagevirkende kraft.
Masseopdatering i Danløn
I Danløn er det nu blevet nemt at opdatere en række ting for alle de relevante medarbejdere. For under 'Medarbejder' og 'Masseopdatering' kan du nu masseopdatere 9 forskellige felter for præcis de medarbejdere, du ønsker.
Her er de felter, du kan masseopdatere:
- Fritvalg: Her ændrer du procentsatsen på medarbejdernes fritvalgsopsparing.
- SH-procenten: Her ændrer procentsatsen på medarbejdernes SH-opsparing.
- Pension: Her kan du blandt andet ændre firmaets og medarbejderens bidrag til pension og hvilket pensionsinstitut, du vil bruge.
- Feriefridage pr. år: Her ændrer du antallet af feriefridage pr. år, samt hvornår de skal tildeles.
- Omsorgsdage pr. år: Her ændrer du antallet af omsorgsdage pr. år, samt hvornår de skal tildeles.
- Bogføringsgrupper: Her skifter du dine medarbejdere fra en bogføringsgruppe til en anden. Det kan blandt andet være relevant, hvis du skifter regnskabsprogram.
- Fri telefon/internet: Her regulerer du satsen for fri telefon/internet.
- Rekvirering af medarbejdernes skattekort: Her rekvirerer du medarbejdernes skattekort på ny, hvis du har behov for det.
- Send lønseddel via e-Boks: Her vælger du, om dine medarbejdere skal modtage deres lønseddel via e-Boks, hvilket er gratis i Danløn.
Tags:
Relaterede indlæg

Nye regler for ansættelseskontrakter - det skal du være opmærksom på
Fra juli i år gælder der nye regler for ansættelseskontrakter. De betyder blandt andet, at flere medarbejdere skal have kontrakter, og at kontrakterne skal foreligge tidligere. Samtidig udvides din oplysningspligt som arbejdsgiver over for medarbejderne.

Susanna Christina Møller
Content Creator
OK23: Her er 6 råd til små og mellemstore virksomheder
Et massivt flertal stemte 12. april ja til de nye overenskomster, som gælder fra 1. marts 2023 og to år frem. 600.000 privatansatte kan blandt andet se frem til lønstigninger og bedre barselsvilkår.
