Få svar på dine spørgsmål til den nye ferielov

Du har formentlig nogle spørgsmål til den nye ferielov. Vi er helt klar til at hjælpe dig godt videre - både her på hjemmesiden og via vores personlige support. Her kan du selv læse og få svar på en række af de mest stillede spørgsmål til ferieloven.

FAQ om den nye ferielov

  • Hvad betyder samtidighedsferie?

    Med den nye ferielov har vi fået samtidighedsferie. Det betyder, at dine medarbejdere kan holde ferie, samtidig med at de opsparer den. I den gamle ferielov havde vi forskudt ferie, hvor der kunne der gå op til 16 måneder, før man kunne holde den ferie, man havde sparet op.

    Dine medarbejdere optjener fortsat 2,08 feriedage pr. måned og har stadig ret til at holde 25 dages ferie på et år - ganske som de plejer. De har også stadig mulighed for at holde tre ugers sammenhængende ferie i løbet af sommeren.

    Den største forskel er, at dine medarbejdere får feriedagene til rådighed, i takt med at de optjener dem. I Danløn kan du til enhver tid få en status på dine medarbejderes feriesaldo.

  • Hvad er forskellen på ferieår og ferieafholdelsesperiode?

    I den nye ferielov optjener dine medarbejdere ferie i ferieåret, og de kan holde feriedagene i (ferie)afholdelsesperioden.

    Ferieåret løber fra den 1. september til den 31. august. Her optjener dine medarbejdere 25 feriedage.

    Feriafholdelsesperioden løber samtidig fra den 1. september og helt frem til den 31. december året efter. Her kan dine medarbejdere holde ferien, samtidig med at den optjenes.

    Perioden, hvor dine medarbejdere kan holde ferie, er altså længere end den periode, de optjener ferie i. Og så er der endda også mulighed for at overføre ferie til den næste afholdelsesperiode, hvis der er holdt mindst 20 dages ferie. Det giver større fleksibilitet.

  • Hvad sker der med ferietillægget i den nye ferielov?

    I den nye ferielov vil medarbejdere, der har ferie med løn, stadig optjene minimum 1 % i ferietillæg. Som arbejdsgiver har du flere muligheder for at udbetale ferietillægget. Du skal bare vælge det, der passer dig bedst.

    Du kan udbetale ferietillægget for de første ni måneder med lønnen for maj måned og for de resterende tre måneder med lønnen for august. Du kan også vælge at udbetale ferietillægget, samtidig med at medarbejderens ferie begynder. Det er helt op til dig.

  • Hvornår er opsparet ferie til rådighed?

    I Danløn bliver opsparet ferie stillet til rådighed måneden efter, det er opsparet. Det betyder at opsparet ferie fra september kan bruges i oktober. Det er nemlig det mest praktiske i forhold til de fleste overenskomster og for timelønnede. 

    Du har dog også mulighed for at stille feriedage til rådighed med det samme. Det betyder, at ferie opsparet i september allerede kan bruges i september. På den måde kan dine medarbejdere uden problemer holde 25 dages ferie på et år, som de har ret til.

  • Kan jeg give en medarbejder feriedage på forskud?

    Ja, i den nye ferielov kan du give dine medarbejdere ferie på forskud. Det kan du gøre, hvis en medarbejder for eksempel ønsker at holde mere ferie, end medarbejderen har optjent.

    Når du giver en medarbejder ferie på forskud, fungerer det ligesom et lån, hvor din medarbejders feriesaldo går i minus. Din medarbejder vil naturligvis ikke have nye feriedage på kontoen, før forskudsferien er afdraget. 

    I Danløn er det heldigvis let at få et overblik over, hvor mange feriedage, der er optjent, afholdt og til rådighed for hver enkelt medarbejder.

    Inden du siger ja, kan du læse mere om fordele og ulemper ved forskudsferie i ny ferielov.

  • Hvor mange feriedage opsparer løsarbejdere og 14-dageslønnede?

    Med den nye ferielov kan man bruge feriedagene, samtidig med at de bliver optjent. Men for timelønnede, løsarbejdere og 14-dageslønnede kan arbejdstid og arbejdsdage variere meget. 

    Hvis en medarbejder er 14-dageslønnet, optjener medarbejderen 0,96 feriedag pr. lønperiode.

    Hvis en medarbejer er ansat som løsarbejder, optjenes der 0,07 feriedage pr. arbejdsdag.

    Danløn gør det let at holde styr på både optjent og afholdt ferie. Så længe du indtaster alle medarbejderes timer og arbejdsdage, så skal Danløn nok holde styr på feriedage og feriepenge for dig.

Tag stilling

Den nye ferielov giver dig flere nye muligheder, som du skal tage stilling til. Vi vil gerne hjælpe dig med at beslutte, hvad der skal gælde i din virksomhed. Derfor har vi lavet en nem og overskuelig liste til dig.

Få hjælp og tag stilling til muligheder i den nye ferielov

Fire ting, der stadig er det samme

Ny lov - samme ferie

Læs mere