Sådan er reglerne for ferietillæg med samtidighedsferie

Når ferien rykker tættere på, så følger der også udbetaling af ferietillæg for dine fastlønnede medarbejdere. Men med samtidighedsferie er det er slut med den helt store årlige udbetaling i maj. Du har i stedet andre muligheder. Her får du derfor en række tips til, hvad du skal vælge, og hvordan du håndterer ferietillæg i Danløn.

Hvad er ferietillæg?

Ferietillæg er et beløb, der skal kompensere for den forskel, der er på at holde ferie med løn eller ferie med 12,5% i feriepenge. Du skal derfor udbetale ferietillæg til de medarbejdere, der har ferie med løn. Det er på mindst 1 % af medarbejderne ferieberettigede løn. Medmindre du har en anden aftale, eller der står noget andet i medarbejderens overenskomst.

Hvornår skal ferietillæg udbetales?

Med samtidighedsferie skal ansatte have deres ferietillæg til rådighed, når de holder ferie. Men ferietillægget skal også være beregnet af den faktiske løn for hele ferieåret, som løber fra den 1. september til den 31. august.

Derfor kan du ikke længere udbetale hele ferietillægget i maj måned, som du plejer, da du ikke med sikkerhed kender lønnen frem til slut august. I stedet for har du to muligheder i den nye ferielov. 

1. Udbetaling to gange årligt

Du kan vælge at udbetale ferietillæg to gange om året. Den første gang skal du udbetale ferietillæg for ni måneder d. 31. maj. Den anden gang skal du udbetale for årets sidste tre måneder d. 31. august.

Der er fordele og ulemper ved begge muligheder. Hvis du vil vide mere, inden du vælger, så læs de gode råd på bloggen fra vores ekspert, Mette Nørlem, om fordele og ulemper ved dine muligheder for udbetaling af ferietillæg.

2. Udbetaling ved ferien

Du kan udbetale ferietillæg i takt med, at medarbejderen holder ferie. Hvis en medarbejder har optjent to ugers ferie og holder én uges ferie, skal du udbetale halvdelen af det ferietillæg, medarbejde har optjent indtil videre.

Fratrådte medarbejdere

Hvis medarbejderen fratræder og har ferie, der ikke er afholdt, skal du afregne og udbetale de optjente feriedage til mindst 12,5% af den ferieberettiget løn inden medarbejderens sidste dag. I det beløb indgår ferietillæg på 1 %.

Hvis din medarbejder fratræder og har holdt ferie uden at få udbetalt ferietillæg, skal du udbetale ferietillæg for de afholdte feriedage ved fratrædelse. Også selvom du ellers normalt ville udbetale to gange årligt i hhv. maj eller august.

Hvis du vil vide mere, kan du læse her om ferieopgørelse for fratrådte medarbejdere.

Sådan gør du i Danløn

 • Sådan ser og retter du feriesaldoen

  Er det første gang, du udbetaler ferietillæg til dine medarbejdere, kan det være en god idé at tjekke saldi på ferietillæg, inden du hopper videre til udbetalingen. 

  Du tjekker saldoen for ferietillæg under fanen:

  • ’Medarbejder’ og ’Saldo ferie & SH’
  • Se det optjente ferietillæg pr. ferieår under ’Ferietillæg’.
  • Beløbet under ’Før’ kan de se den aktuelle saldo.
  • Beløbet under ’Efter’ kan du se saldo, når kladde-lønseddel og en eventuel rettelse er godkendt.


  Du kan rette i ferietillægget for en medarbejder. Det kan ske, hvis der er en forkert ferietillægsprocent. Det retter du ved at opskrive eller nedskrive saldoen på ferietillægget.

  • Gå til 'Lønberegning' og 'Rettelser'.

  Indtast det beløb, ferietillægget skal rettes med under det ferieår, hvor det er optjent.

 • Sådan udbetaler du ferietillæg

  Uanset, hvornår du vælger at udbetale ferietillæg, kan du gøre det ved blot at indtaste den procentdel af medarbejdernes samlede optjente ferietillæg, du ønsker at udbetale.

  Ved udbetaling to gange årligt til alle medarbejdere

  • Gå til ’Lønafregning’ og ’Næste lønafregning’
  • Indtast 100% under ’Udbetal ferietillæg’.


  Du skal sætte procentsatsen til 100 %, fordi du udbetaler al optjent ferietillæg.

  Ved løbende udbetaling ved ferieafholdelse

  • Gå til 'Lønberegning' og 'Ferie & SH'
  • Indtast det beløb, medarbejderen skal have udbetalt i ’Ferietillæg’.

Kategori

Ferie

Tags:

Ferieregler Samtidighedsferie Fratrædelse

Andre interessante artikler

Artikel

Forskudsferie kan give plus på feriesaldoen

Ferieregler Samtidighedsferie

Med samtidighedsferie kan din medarbejder holde ferie i takt med, at den bliver opsparet. Men der kan være situationer, hvor der ikke er opsparet feriedage nok til at holde en ønsket ferie. Her kan du løse problemet med muligheden for forskudsferie.

Artikel

Når en medarbejder er forhindret i at holde ferie

Ferieregler Samtidighedsferie Fravær

En medarbejder opsparer 25 dages ferie i løbet af et ferieår. Men der kan være situationer, hvor en medarbejder har været forhindret i at holde sin ferie og derfor gerne vil have det overført. Men hvornår må du det? Og hvad er en feriehindring? Bliv klogere i denne artikel.

Artikel

Hvornår må din medarbejder få erstatningsferie?

Ferieregler Fravær

Ferieloven sikrer, at alle lønmodtagere har ret til at holde 25 dages ferie om året. Formålet med ferieloven er nemlig, at lønmodtagere skal have mulighed for at komme til kræfter ved at holde fri. Derfor er der naturligvis også lavet regler for, hvad der skal ske, hvis en medarbejder bliver forhindret i at holde ferie pga. af sygdom. Læs med og bliv klogere på reglerne.

Artikel

Når du har glemt at registrere ferie

Lønbehandling Fratrædelse

Alle laver fejl i ny og næ. Derfor er det rart at vide, hvad du skal gøre, hvis du har glemt at registrere ferie for en medarbejder, der har ferie med løn. Vi har lavet en guide til dig, så du hurtigt kan gennemskue, hvad du skal gøre. 

Artikel

Overførsel af ferie til næste ferieår

Ferieregler Samtidighedsferie

Står du med en medarbejder, der har ferie på kontoen, når ferieåret slutter? Eller ønsker medarbejderen at gemme ferie til senere? Så er der mulighed for at overføre det til næste ferieår. Læs med og bliv klogere på reglerne, og hvad du skal være opmærksom på.